Perchezitii ale politiei au avut loc luni la sediul postului de televiziune al minoritatii musulmane tatare din Crimeea, peninsula ucraineana anexata in martie anul trecut de Rusia, a declarat Lilia Budjurova, adjuncta directorului general al postului ATR, pentru AFP. "Aproximativ 50 de politisti, inclusiv din fortele de securitate, complet inarmati, au venit in aceasta (luni) dimineata in cladirea postului", a declarat Budjurova, care este si corespondenta AFP in Crimeea.

Insotiti de anchetatori de la Centrul local de lupta impotriva extremismului, "ei ocupau aproape toate birourile si nu lasau pe nimeni sa iasa", a precizat ea.

Politistii "efectueaza o perchezitie vizand sa confiste toate suporturile electronice cu informatii despre o manifestatie a tatarilor in Crimeea, in 2014", impotriva anexarii peninsulei de catre Rusia, a precizat Budjurova.

In timpul perchezitiei, postul a fost nevoit sa-si inchida antena si emitea doar pe Internet si prin satelit, potrivit aceleiasi surse.

"Cladirea noastra este mare, perchezitia risca sa dureze pana foarte tarziu in noapte", a adaugat ea.

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a denuntat aceasta perchezitie ca "inacceptabila". "Aceasta practica a amestecului in presa libera si independenta nu poate sa fie tolerata intr-o regiune a OSCE", a declarat reprezentanta acestei organizatii pentru Libertatea Presei, Dunja Mijatovic, citata intr-un comunicat.

Postul a fost acuzat in septembrie de "extremism", iar Ministerul local de Interne a afirmat ca a fost informat ca ATR "intensifica in mod intentionat, in randul tatarilor din Crimeea, o lipsa de incredere fata de autoritatile" rusesti.

De la anexarea Crimeei de catre Rusia, acest post independent, fondat in 2005, imediat dupa "revolutia portocalie" prooccidentala, se teme ca va fi inchis.

Un post privat, ATR vrea sa fie "vocea" tatarilor, populatia originara a peninsulei, deportata in masa de catre Stalin la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, si care a putut sa revina in acest teritoriu abia in anii '80.

Atunci cand Moscova a anexat Peninsula Crimeea, in martie, in urma unui referendum contestat, cei aproximativ 300.000 de tatari din acest teritoriu, reprezentand aproximativ 12% din populatia peninsulei, au boicotat votul in masa.

Potrivit Kremlinului, 97% dintre cei care au votat au ales asocierea cu Rusia. De la instalarea autoritatilor russti, tatarii din Crimeea afirma ca se confrunta cu numeroase dificultati.