Fortele kurde au alungat gruparea terorista Statul Islamic (SI) din orasul sirian Kobane, o infrangere usturatoare pentru jihadisti, dupa peste patru luni de lupte, scrie AFP, care citeaza ONG-ul Observatorul sirian pentru drepturile omului.

"Militiile YPG (Unitatile de protectie a poporului kurd) au alungat SI din Kobane si controleaza cvasi-totalitatea orasului", indica acest ONG, care adauga ca jihadistii s-au repliat in imprejurimile Kobane.

"O serie de jihadisti lupta inca la extremitatea estica a Kobane, in special la periferia cartierului Maqtala", potrivit sursei citate.

In Irak, autoritatile militare au anuntat eliberarea provinciei Duluiya de sub ocupatia Statului Islamic.

Este cea mai importanta infrangere suferita de SI in Siria, de la aparitia acestei miscari in arhitectura conflictului, in 2013 si, potrivit expertilor, acest eveniment ar putea marca sfarsitul expansiunii teritoriale a gruparii teroriste.

SI a pierdut peste 1.000 de jihadisti de la inceputul ofensivei impotriva Kobane in 16 septembrie.

Luptele, soldate in total cu peste 1.600 de morti si determinarea SI de a cuceri acest oras de la granita cu Turcia au transformat Kobane intr-un simbol al liptei impotriva grupului terorist care controleaza largi teritorii din Siria si Irak.

Fortele kurde, la inceput sub-echipate, au beneficiat de sprijinul crucial al loviturilor aeriene efectuate de o coalitie internationala condusa de Washington, incepand cu 23 septembrie.