Stanga radicala Syriza, invingatoare in alegerile din Grecia, si partidul nationalist Grecii Independenti au cazut de acord luni sa guverneze impreuna, a anuntat Panos Kammenos, presedintele acestei mici formatiuni, potrivit AFP.

Kammenos si Tsipras, liderii partidelor de guvernamantFoto: Ekathimerini

"Vom da un vot de incredere noului premier Alexis Tsipras", a spus Panos Kammenos, dupa o intalnire la sediul Syriza cu liderul partidului care a obtinut 149 de fotolii dintre cele 300 ale parlamentului, lipsindu-i doar doua locuri pentru majoritatea absoluta.

Potrivit unei surse din Syriza, care a solicitat pastrarea anonimatului, cele doua partide "se vor alia pentru a asigura majoritatea in Parlament si pentru a forma guvernul".

Presedintia greaca a anuntat ca Alexis Tsipras va fi numit oficial premier la ora 14,00 GMT.

Intelegerea politica intre cele doua partide de extrema - dreapta si stanga - este o raritate in peisajul politic european, scrie Reuters, dar Syriza si Grecii Independenti sunt unite de pozitia dura fata de acordul de finantare al tarii cu FMI/UE. Cele doua partide au prezentat in campanie acordul cu FMI drept raul absolut si au mizat pe dorinta cetatenilor greci de a scapa de masurile de austeritate.

Grecii Independenti dezvolta o retorica anti-austeritate foarte puternica, la fel ca si Syriza, dar apara pozitii nationaliste si conservatoare in ceea ce priveste moravurile.

Potrivit rezultatelor cvasi-definitive ale alegerilor de duminica, Grecii Independenti obtin 13 fotolii si 4,75% din voturi, a sasea forta din Parlament.

Acest partid a fost format dupa izbucnirea crizei grecesti in 2010 de Panos Kammenos, un disident al Noii Democratii.