Guvernul britanic a anuntat ca isi revizuieste procedurile de securitate dupa ce unei persoane care sustinea ca este directorul agentiei britanice de interceptari GCHQ i s-a facut legatura telefonica cu premierul David Cameron, transmite Reuters. Cabinetul lui Cameron a precizat ca premierul a pus punct convorbirii cand si-a dat seama ca este vorba despre o farsa.

Tabloidul The Sun a relatat weekendul acesta ca apelantul pacalise anterior agentia de informatii The Government Communications Headquarter, determinand un angajat sa ii predea un numar de mobil pentru directorul acesteia Robert Hannigan. Guvernul a declarat anterior ca numarul nu a fost folosit pentru apeluri telefonice care implicau informatii clasificate.

"Premierul a intrerupt apelul cand a devenit clar ca este vorba despre o farsa", a explicat purtatoare de cuvant a biroului lui Cameron intr-o declaratie de presa pe tema incidentului de sambata.

"In niciunul dintre cazuri nu au divulgate informatii sensibile. Atat GCHQ cat si Nr. 10 privesc chestiunile de securitate cu multa seriozitate si ambele isi revizuiesc procedurile in prezent, dupa aceste farse telefonice, pentru a se asigura ca guvernul invata o lectie din acest incident", se mai arata in comunicat.

The Sun a relatat ca un barbat anonim, descrisa ca aparent educata si cu o varsta de circa 20 de ani, a apelat GCHQ in primele ore ale zilei de duminica pretinzand ca este un intern in cabinetul prim-ministrului si spunand ca Hannigan trebuie sa participe la o intalnire urgenta.

Tanarul a primit numarul demobil privat a lui Hannigan. Cateva ore mai tarziu, el l-a contactat pe Cameron pe un numar de mobil oficial sustinand ca este seful GCHQ.

"Tocmai am facut de ras complet GCHQ", a declarat ulterior autorul farsei pentru The Sun.

"Ba mai mult de atat, sunt praf cu alcool si cocaina. Am bagat si cateva jointuri. Am fost treaz toata noaptea. Sunt praf. Hilar", a adaugat tanarul.

GCHQ a scris pe site-ul sau ca "natura actiunilor GCHQ inseamna ca nu vom face legaturi, in general, intre apeluri externe exceptand cazul in care apelantul are un nume sau o extensie telefonica pe care sa o prezinte operatorului".

Purtatoarea de cuvant a lui cameron a precizat ca toate departamentele guvernamentale au fost alertate sa fie atente la viitoare apeluri false.

Incidentul nu este primul de aceasta natura. In 1998, o persoana care sustinea ca este fostul lider al Partidului Conservator William Hague a reusit sa ajunga sa vorbeasca telefonic cu premierul de la acea vreme Tony Blair.

Blair a declarat atunci ca si-a dat seama imediat ca este vorba despre o farsa, razand cand farsorul s-a oferit sa ii imprumute o caseta cu exercitii pe care o cumparase cu pret redus.