Casa Alba a declarat luni ca se asteapta sa lucreze "indeaproape" cu guvernul grec care urmeaza sa fie format dupa victoria partidului radical de stanga Syriza in alegerile parlamentare desfasurate duminica, transmite AFP.

"Felicitam Grecia pentru buna desfasurare a alegerilor", a declarat pentru AFP Mark Stroh, purtatorul de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala.

"Speram sa colaboram indeaproape cu viitorul guvern", a adaugat el.

Dupa numararea a 92% din buletinele de vot, Syriza a obtinut 36,3%, ceea ce inseamna 149 dintre cele 300 de locuri din Parlamentul grec. Syriza are nevoie de inca doua locuri (151) pentru a avea majoritate in noul Parlament, lucru ce va fi cunoscut abia odata cu anuntarea rezultatelor finale, asteptate in cateva ore, relateaza Reuters.

Alexis Tsipras, liderul partidului Syriza (stanga radicala), castigator al alegerilor parlamentare desfasurate duminica in Grecia, a promis finalul celor cinci ani de austeritate, "umilinta si suferinta" impusi de creditorii internationali.

Europarlamentarul Alexis Tsipras ( 40 de ani) si-a anuntat dinaintea alegerilor intentia de a renegocia datoria de peste 300 miliarde de euro (175% din PIB) a tarii. El a afirmat in repetate randuri ca, desi respecta institutiile europene, nu se simte obligat sa respecte obligatiile fixate de troica UE, BCE si FMI, care a impus Greciei o disciplina de fier in ultimii ani, in schimbul imprumutului in valoare de 240 miliarde euro.