Secretarul american de Stat John Kerry a anuntat duminica "o crestere a presiunii" SUA si partenerilor internationali asupra Rusiei daca Moscova nu va inceta sa-i sustina pe separatistii din Ucraina si nu-si va retrage soldatii si armamentul din Ucraina. Avertismentul dat de SUA a venit la scurt timp dupa cu separatistii, sprijiniti de fortele ruse, au atacat furibund orasul Mariupol, extinzand linia frontului din est spre sudul Ucrainei.

Foto:

Sambata, cel putin 30 civili au fost ucisi si 90 au fost raniti in urma unui atac cu rachete Grad si Uragan la Mariupol, Ucraina, conform unui raport OSCE, in care se precizeaza ca rachetele au venit din teritoriul ocupat de separatistii prorusi.

"Angajamentele Rusiei fata de intelegerea de la Minsk (acordul de pace - n.red) vor fi evaluate dupa actiunile sale si nu dupa declaratii. Cerem Rusiei sa inceteze imediat orice sustinere pentru separatisti, sa inchida granita cu Ucraina si sa-si retraga orice sprijin cu armament, forte militare si bani pentru sepratisti. Altfel, presiunea americana si internationala asupra Rusiei si asociatilor sai va creste", a spus Kerry intr-o declaratie de presa pe site-ul Departamentului si Stat.

Kerry a aratat in declaratia sa ca asaltul separatistilor pro-rusi a fost data cu ajutorul rachetelor Grad si a denuntat o incalcare flagranta a acordului de la Minsk. Kerry a spus ca decizia Rusiei de a relua furnizarea de armament catre separatisti este "iresponsabila".