O inregistrare video facuta publica de armata, realizata in noiembrie 2014, arata un avion Su-27 Flanker, apartinand fortelor aeriene ruse, interceptand si urmarind un avion de patrulare portughez P-3 Orion, care ar fi zburat deasupra Marii Baltice, relateaza Business Insider.

Avionul de lupta rusesc Su-27 FlankerFoto: Captura Youtube.com

Potrivit sursei care a trimis inregistrarea publicatiei amintite, imaginile au fost filmate de "unul dintre senzorii avionului P-3 Orion MPA - Maritime Patrol Aircraft - al fortelor aeriene portugheze, in timpul unei misiuni deasupra Marii Baltice".

In imagini poate fi vazut avionul rusesc Suhoi apropiindu-se de aeronava de patrulare din partea dreapta, la o distanta sigura, incetinind si apoi desprinzandu-se.

Potrivit sursei citate de de Business Insider, nu este ceva neobisnuit ca fortele aeriene rusesti sa lanseze cate un avion de lupta pentru a identifica si escorta avioanele de supraveghere NATO.

Pe de alta parte, si avioanele de spionaj rusesti sunt adesea interceptate de aeronave NATO in timp ce trec la limita prin spatiul aerian al altor tari.

Inregistrarea arata ca si Moscova, la randul ei, sta cu ochii pe activitatile de supraveghere si colectare de informatii desfasurate in regiune de NATO dar si de statele non-NATO.

Fortele aeriene portugheze opereaza o flota de aeronave P-3 Orion in cadrul Escadrilei 601 "Lobos" (Esquadra 601), o escadrila de patrula maritina si antisubmarin localizata la Beja Air Base.