Liderul PDM, Marian Lupu, si presedintele PLDM, Vlad Filat, au semnat vineri acordul de constituire a aliantei de guvernare in Republica Moldova. Aceasta se va numi Alianta pentru Moldova Europeana (AME), anunta Publika.md. Reamintim ca problema unei coalitii PDM-PLDM, fara Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu, este ca nu are majoritate parlamentara, ceea ce inseamna ca are nevoie de sustinerea comunistilor lui Voronin.

Marian Lupu si Vlad Filat (2013)Foto: Agerpres

"In toata aceasta perioada de sapte saptamani si jumatate am muncit solidar cu colegii din PDM in vederea formarii cu PL a unei majoritati care sa asigure o guvernare eficienta in Republica Moldova. Nu s-a reusit din motive obiective, dar in mare parte - subiective. Timpul pe care l-am avut la dispozitie a expirat: tara are nevoie sa fie guvernata. PLDM si PDM isi asuma intr-o maniera foarte responsabila aceasta misiune", a spus liderul PLDM Vlad Filat.

La randul sau, presedintele PDM Marian Lupu a declarat: "Dorim sa apreciem inalt responsbilitatea, barbatia si curajul colegilor din PLDM. Avem niste conditii regionale, o conjuctura regionala si interna deloc usoara pentru a-ti asuma responsabilitatea guvernarii. In aceste conditii nu este deloc usor. Am avut alegeri parlamentare si aceasta este decizia cetatenilor Republicii Moldova, este drept ca s-au format niste conditii deloc usoare pentru decizia de astazi".

Presedintele liberal-democratilor Vlad Filat a dat exemplul functionarii Consiliului Municipal Chisinau in care de asemenea nu exista o majoritate, dar consilierii voteaza pentru proiectele din agenda bransei executive.

Iar liderul democrat Marian Lupu si-a exprimat speranta ca parlamentarii din celelalte formatiuni vor vota proiectele de legi care vor promova modernizarea tarii si dezvoltarea economica si sociala.

In acest moment, comisia ad-hoc de alegere a presedintelui Parlamentului pregateste buletinele de vot, dupa care va urma exercitiul propriu-zis al alegerii. Unicul candidat propus este democratul Andrian Candu.

  • UPDATE 18.50: Democratul Andrian Candu a fost ales presedinte al Parlamentului de la Chisinau, informeaza Publika.md. Pentru alegerea lui Candu in aceasta functie au votat 59 de deputati. Contra a votat un singur parlamentar. Andrian Candu a fost singurul candidat desemnat pentru functia de presedinte al Parlamentului.

Reamintim ca alegerile din 30 noiembrie din Republica Moldova au dus la un blocaj politic. Pe primul loc in alegeri s-au clasat socialistii pro-rusi, care insa nu puteau avea singuri majoritate parlamentara. Pe de alta parte, cele trei partide care se intituleaza pro-europene (PLDM, PDM si PL) erau obligate sa faca o coalitie pentru a avea majoritate. Daca unul dintre cele trei partide nu face parte din coalitie, aritmetica parlamentara arata ca trebuie sa fie inlocuit de Partidul Comunistilor, atat timp cat Partidul Socialist (pro-Rusia) e exclus de la discutii de toate partidele intrate in Parlament.