Marian Lupu, presedintele PD, a propus joi o coalitie de guvernare intre partidul sau si PLDM, partidul condus de Vlad Filat si Iurie Leanca, o coalitie din care sa fie exclus Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu. Problema unei coalitii PD-PLDM este ca nu are majoritate parlamentara, ceea ce inseamna ca are nevoie de sustinere comunistilor lui Voronin.

Lupu, un fost membru al Partidului Comunistilor, a anuntat intr-o conferinta de presa ca divergentele dintre partidul sau si partidul liberalilor sunt ireconciliabile. El l-a acuzat pe Ghimpu (seful PL) ca vrea cu tot dinadinsul Ministerul Transporturilor in viitorul guvern.

Reamintim ca alegerile din 30 noiembrie din Republica Moldova au dus la un blocaj politic. Pe primul loc in alegeri s-au clasat socialistii pro-rusi, care insa nu pot face singuri majoritate parlamentara. Pe de alta parte, cele trei partide care se intituleaza pro-europene (PLDM, PD si PL) sunt obligate sa faca o coalitie pentru a avea majoritate. Daca unul dintre cele trei partide nu face parte din coalitie, aritmetica parlamentara arata ca trebuie sa fie inlocuit de Partidul Comunistilor, atat timp cat Partidul Socialist (pro-Rusia) e exclus de la discutii de toate partidele intrate in Parlament.