Miscarea germana antiislam Pegida, nevoita sa-si anuleze mitingul prevazut luni la Dresda (est), din cauza unei amenintari cu un atentat, a adunat doar 15.000 de manifestanti miercuri seara la Leipzig, cu mult mai putin decat estimarile initiale, cifrate intre 40.000 si 60.000, potrivit Mediafax.

Aproximativ 20.000 de contramanifestanti au incercuit marsul Legida (Locuitorii din Lepizig contra islamizarii Occidentului), masat in fata Operei.

Legatura feroviara dintre Dresda si Leipzig a fost perturbata de doua incendii survenite in cursul dupa-amiezii pe calea ferata, potrivit politiei si companiei feroviare Deutsche Bahn, ceea ce a afectat participarea la mars.

In cele din urma, afluenta a fost de trei ori mai mica in comparatie cu asteptarile autoritatilor, care au mobilizat 4.000 de politisti.

"Noi suntem poporul!", au scandat participantii la marsul organizat de Legida, reluand un slogan al manifestatiilor spontante care au avut loc inainte de prabusirea Zidului Berlinului, la sfarsitul anului 1989.

In mijlocul steagurilor germane fluturate de multime, diferite sloganuri puteau fi observate, incepand de la "Charlie Hebdo ma enerveaza", in limba franceza, pana la "boicotarea presei minciunoase" sau "25 de ani de noua dictatura: Republica Federala si Uniunea Europeana".

Kathrin Oertel, devenita principala figura a Pegida dupa demisia, miercuri seara, a liderului sau Lutz Bachman, s-a distantat de Legida pe pagina de Facebook a miscarii antiislam.

"Nimic din ceea ce se spune sau se cere in aceasta seara la Leipzig nu a fost decis impreuna cu noi. Acest fapt ar putea fi contraproductiv pentru perceptia unitara a miscarii noastre", a anuntat ea.

Intr-un interviu pentru cotidianul Die Welt, seful serviciilor locale de informatii afirma ca organizatorii marsului de la Leipzig sunt "mai radicali" decat cei din Dresda.

Este vorba de un avocat apropiat partidului neonazist NPD si un barbat care se prezinta ca fiind "specialist in istorie militara si contemporana".