Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat miercuri Rusia ca si-a sporit recent livrarile de armament greu si alte echipamente in estul Ucrainei, insa fara sa confirme prezenta in regiune, denuntata de catre Kiev, a peste 9.000 de militari rusi, relateaza AFP.

"Nu vom intra in cifre specifice", a afirmat Stoltenberg, invitat sa comenteze acest numar avansat la Davos de catre presedintele ucrainean Petro Poroshenko.

Rusia continua un du-te-vino de forte si echipamente in estul Ucrainei, insa de putin timp "am observat o crestere (a numarului) echipamentelor" furnizate, in special "tancuri, piese de artilerie, vehicule blindate si sisteme avansate de aparare antiaeriana", a precizat seful NATO.

"Aceasta prezenta militara rusa (...) nu contribuie la o solutionare pasnica si negociata" a crizei din Ucraina, a adaugat el, la finalul unei intalniri, la Bruxelles, cu Erna Solberg, cea care i-a succedat la sefia guvernului norvegian.

Stoltenberg si-a reiterat apelul catre Rusia de a aplica pe deplin acordurile de pace de la Minsk semnate in septembrie.