Guvernul rus pregateste un plan de sustinere a economiei evaluat la 18 miliarde de euro si care vizeaza limitarea efectelor crizei actuale asupra activitatii companiilor si populatiei, a anuntat miercuri vicepremierul Igor Shuvalov, citat de AFP.

"Acest plan va necesita resurse importante", a subliniat Shuvalov, care a apreciat ca guvernul va trebui sa ofere finantari in valoare de 1.375 miliarde ruble, respectiv 18 miliarde de euro.

Acesta a detaliat marile linii ale acestui plan in cadrul unei reuniuni convocate si conduse de presedintele rus Vladimir Putin.

Rusia se pregateste de o recesiune puternica in acest an, in urma sanctiunilor legate de criza ucraineana si a caderii violente a cotatiei petrolului, principala sursa, alaturi de gaze, pentru veniturile acestei tari.

Potrivit numarului doi al guvernului, o parte din fonduri vor proveni direct de la bugetul federal, restul urmand a fi oferite sub forma garantiilor publice pentru credite.

Presa rusa scrie ca actuala versiune a planului contine circa o suta de masuri care urmaresc sustinerea productiei nationale, favorizarea exporturilor, sustinerea micilor intreprinderi, a sectorului agricol. De asemenea, sunt avute in vedere masuri sociale destinate pensionarilor, in principal.

"Trebuie sa ne indeplinim obligatiile sociale", a subliniat Vladimir Putin. "Nu exista nicio indoiala ca o vom face".

"In acelasi timp, trebuie sa vorbim despre ce vom face pentru sectoarele economiei si pentru economie in ansamblul sau", a continuat seful statului.

Vladimir Putin a reafirmat ca autoritatile ruse vor aplica "exclusiv" masuri care tin de "logica economiei de piata".