Presedintele Barack Obama a cerut marti cresterea presiunii fiscale pentru persoanele cele mai bogate din Statele Unite, in cadrul discursului privind Starea Natiunii, scrie AFP.

Subliniind parcursul realizat de la "violenta recesiune" care a lovit America si intreaga lume, presedintele a propus, in fata Congresului, majorarea poverii fiscale asupra celor mai bogate gospodarii, o reforma care ar urma sa se loveasca de impotrivirea puternica a republicanilor.

In timpul discursului, republicanii si democratii au agitat in aer creioane, in semn de solidaritate cu victimele atacului terorist impotriva redactiei Charlie Hebdo.

Bazandu-se pe o economie in crestere, deficite in scadere si o productie energetica in plina dezvoltare, el a propus in mod special desfiintarea unei nise fiscale privind taxarea veniturilor din capital care ar afecta aproape exclusiv doar 1% dintre cei mai bogati contribuabili.

Pe langa reforma fiscala, el a propus de asemenea simplificarea accesului la proprietate si cresterea salariului minim.

Dezbaterea se anunta insa sterila, iar cele doua tabere isi arunca una alteia responsabilitatea pentru blocaj. "Majorarea impozitelor pentru americanii care reusesc nu ii va ajuta pe cei care au dificultati in a reusi", crede senatorul republica Marco Rubio, care ar putea sa se lanseze in cursa pentru asa Alba in 2016.

Unul dintre rarele subiecte asupra caruia Obama ar putea sa cada de acord cu republicanii: acordurile de liber schimb cu Uniunea Europeana si regiunea Asia Pacific. Seful executivului a cerut adoptarea unei proceduri accelerate de negociere, contestata de aliatii sai democrati, care ii va oferi puteri sporite de negociere.

Al 44-lea presedinte al SUA a denuntat intensificarea antisemitismului in anumite zone ale lumii, condamnand totodata "stereotipurile insultatoare impotriva musulmanilor, dintre care marea majoritate ne impartaseste angajamentul pentru pace".

Salutand impactul sanctiunilor impuse impotriva Rusiei ca raspuns la agresiunea fata de Ucraina, Obama a afirmat ca acest lucru demonstreaza forta diplomatiei americane.

In acelasi timp, presedintele american a promis victoria in fata organizatiei teroriste Statul Islamic, avertizand insa ca lupta va fi lunga si dificila.