Aeroportul din Donetsk, cu pistele sale gaurite de bombardamente, cladirile sale distruse si turnul de control "decapitat", reprezinta o ruina moderna, care a incetat de mult sa functioneze. Pentru el pare lipsit de sens sa se piarda vieti. Cu toate acestea, are aceeasi simbolistica pentru ambele parti, ca luptele dintre fortele ucrainiene si separatistii continua, ucrainenii pretinzand recucerirea zonelor pe care le-au pierdut in trecut. Intre timp, diplomatia aproape stagneaza. In timp ce rachete zburau in estul Ucrainei, ministrii de externe din Europa, reuniti la Bruxelles, au stabilit ca nu au existat motive pentru orice fel de relaxare a sanctiunilor, scrie The Guardian..

Trupele rusesti participa la luptele din Ucraina, sub privirile neputincioase ale OccidentuluiFoto: Captura YouTube

Planul strategic elaborat de seful politicilor externe ale UE, Federica Mogherini, pentru o reducere graduala a sanctiunilor in schimbul unor concesii facute de Rusia si cooperarii in Ucraina si in alte parti a fost date la o parte.

Aceasta situatie nu este doar un mic schimb de focuri intre militiile locale si batalioanele neexperimentate si prost echipate ale armatei ucrainene. Ci ilustreaza cum calculul geopolitic al presedintelui Vladimir Putin, ce isi continua naratiunea anti-occidentala, a dus la unele dintre cele mai grave crime comise pe teritoriul european de la razboaiele balcanice din anii 1990 incoace.

Intr-adevar, numai avand o gandire conspirationista, sau o "spalare a creierului" prin propaganda rusa, poate cineva sa nege faptul ca fortele armate ale Rusiei au fost profund implicate in sustinerea separatistilor rebeli din Donetk si Luhansk, si in asigurarea faptului ca restaurarea teritoriilor recunoscute la nivel international ale Ucrainei nu este recunoscuta. Tocmai datorita acestei implicari razboiul a durat atat de mult timp.

De fiecare data cand rebelii incep sa piarda, adica din luna august 2014, si mai multe trupe si armament sunt aduse de catre Rusia.

Civilii sunt in pericol. La 13 ianuarie, o bomba aruncata de catre rebeli a lovit un autobuz in apropierea localitatii Volnovakha, omorand 12 persoane si ranind alte 17. Localnicii au postat o imagine pe site-uri de socializare aratand indivizi ce tin o pancarta pe care scrie "Je suis Volnovakha". Conflictul din Ucraina a dus la peste 4.800 de morti, din primavara anului 2014, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Incercarile recente da a mentine dialoguri de pace au esuat. Asa numitul acord "oprire a focului de la Minsk" a fost incalcat inca de la inceput de ambele parti. Cancelarul german, Angela Merkel, a anulat pe buna dreptate o intrevedere cu Vladimir Putin ce urma sa se tina in Kazahstan, pe motivul ca nu vedea nicio perspectiva reala de progres.

Rusia inca nu si-a implementat partea sa din acrordul de intrerupere a focului: in special retragerea trupelor sale din Ucraina, retragerea acestora de la granite si acceptarea postarii a unor monitori internationali pe aceleasi granite. Fara asemenea pasi, orice actiune diplomatica cu Vladimir Putin ar fi inutila si o expunere a slabiciunii Europei. La urma urmei, nu exista o alta presiune din partea Europei. Ar fi periculos sa se renunte la aceasta presiune pana ce nu se restabileste pacea, scrie The Guardian.