Procurorul argentinian Alberto Nisman, care ancheta atentatul cu bomba din 1994 al Hezbollah asupra unui institut evreiesc din Buenos Aires, atentat in care au murit 85 de persoane, a fost gasit gasit mort in locuinta sa, potrivit BBC.

Nisman o acuza pe FernandezFoto: The Telegraph

UPDATE AFP: Rezultatele autopsiei preliminare sugereaza ca este vorba de o sinucidere, potrivit procurorului de caz. Argentinienii considera insa moartea "cel putin neclara" deoarece a survenit la patru zile dupa ce Nisman a acuzat-o pe sefa statului.

Nisman, in varsta de 51 de ani, a fost gasit impuscat in baia locuintei. Procurorul care ancheteaza acest caz a declarat ca nu poate fi vorba de un furt fiindca "locuit a fost gasita in ordine si nimic nu lipsea" si nici nu s-a gasit un bilet de adio care sa confirme sinuciderea.

Nisman a acuzat-o de mai multe ori pe presedinta tarii, Cristina Fernandez de Kirchner, si pe ministrul de externe ca au incercat sa musamalizeze cazul si sa opreasca ancheta deoarece dovezile duceau spre o implicare a Iranului, iar presedinta isi dorea un acord comercial important Argentina-Iran.

Purtatorul de cuvant al presedintiei Argentinei a respins insa acuzatiile ca fiind "ridicole".

Nisman declarase recente ca detine probe video care demonstreaza implicarea presedintei Fernandez pentru musamalizarea cazului, potrivit The Telegraph.

Iranul a fost banuit ca a fost in spatele atacului teorist al Hezbollah, considerat cel mai grav din istoria Argentinei. In 2007, procurorii argentinieni au acuzat Iranul de planificare si finantare a atacului. Iranul a respins insa acuzele ca fiind nefondate.

Atentatul din 18 iulie 1994 a vizat sediul din Buenos Aires al Asociatiei israeliene de ajutor reciproc (AMIA) si s-a soldat cu 85 de morti. Pana in prezent, nimeni nu a fost condamnat in acest caz.