Un steag incendiat si inlocuit cu unul marocan, militari amenintati cu arma in fata unei scoli evreiesti ori "amenintari" pe retele de socializare fac parte dintr-o noua serie de incidente care releva o tensiune inca puternica in Franta, dupa atacurile jihadiste care au indoliat tara, relateaza Mediafax.

Un dispozitiv de doi militari postat in fata Colegiului Evreiesc din Raincy, la periferia pariziana, a fost amenintat in noaptea de sambata spre duminica de catre un barbat, care si-a scos arma atunci cand i-a vazut, a declarat o sursa luni.

Militarii, mobilizati in urma atacului de la un magazin alimentar cu specific evreiesc soldat cu patru morti, pe 9 ianuarie, la Paris, si-au armat pustile de asalt si l-au pus pe fuga pe cel care i-a amenintat. Barbatul nu a fost arestat.

La Ajaccio (Corsica), un steag francez de pe fatada unei gradinite, situate intr-un cartier cu numeroasa populatie de origine magrebiana, a fost incendiat si inlocuit cu un steag marocan, in weekend, o actiune care nu a fost revendicata.

Ceea ce a mai ramas din steagul ars si steagul marocan instalat in locul lui au fost descoperite luni dimineata la inceputul orelor.

Steaguri franceze au fost arse luni si in weekend in mai multe tari musulmane, inclusiv in Niger si Pakistan, in manifestatii antifranceze si anticrestine care au denuntat publicarea noii caricaturi cu Mahomed de catre saptamanalul Charlie Hebdo, a carui redactie a fost decimata intr-un atac armat soldat cu 12 morti, pe 7 ianuarie.

De asemenea, o liceeana in varsta de 19 ani a fost plasata luni in arest preventiv la Pontoise, in apropiere de Paris, pentru postarea unor "amenintari' pe pagina de Facebook a mamei unei victime a jihadistului francez Mohamed Merah, care a ucis evrei si militari la Toulouse (sud-vest) in 2012. Mama unuia dintre militarii ucisi, de confesiune musulmana, face turul scolilor pentru a promova un islam tolerant.

Tanara este suspectata, de asemenea, ca a postat saptamana trecuta un mesaj de sustinere a atentatelor. Dupa atacuri, mai multe condamnari pentru "apologia terorismului" au fost pronuntate de catre justitie.

In acest context de tensiune, Marea Moschee din Paris le-a cerut luni autoritatilor sa retraga autorizatia oricarui gestionar de lacas de cult musulman sau imam care promoveaza "un discurs contrar valorilor Republicii".