Cel putin 30.000 de cetateni britanici beneficiaza de ajutor de somaj in tarile membre UE, iar numarul total al acestora este mult mai mare decat cel al cetatenilor respectivelor tari care beneficiaza de ajutor de somaj in Marea Britanie, arata un studiu realizat de The Guardian, pe baza raspunsurilor date in acest sens de 23 dintre cele 27 de tari membre UE.

Cercetarea contrazice astfel argumentele guvernului de la Londra care sustine ca imigrantii invadeaza Marea Britanie pentru sistemul de ajutor social.

Spre exemplu, in Germania, numarul britanicilor care primesc ajutor de somaj este de patru ori mai mare decat cel al nemtilor care au beneficiiin Marea Britanie, iar in Irlanda este chiar de cinci ori mai mare.

In plus, in unele tari sumele pe care imigrantii le primesc ca ajutor social sunt mai mari decat cele pe care le acorda Marea Britanie. Un britanic in Franta primeste de peste trei ori mai mult in ajutor de somaj decat un francez somer in Marea Britanie.

Aceasta cercetare realizata de The Guardian este publicata dupa ce Angela Merkel a vizitat Londra luna aceasta pentru a purta discutii cu premierul David Cameron, cel care doreste o reforma a libertatii de miscare in cadrul UE, inainte de a un referendum pe care il va organiza in 2017.

In Finlanda, Suedia, Danemarca, Belgia, Luxemburg, Germania, Austria, Franta si Irlanda, numarul britanicilor care primesc ajutor de somaj este de circa trei ori mai mare decat cel al cetatenilor din aceste tari in Marea Britanie.

Aceste statistici arata ca problema imigratiei si ajutoarelor de somaj la nivelul Uniunii Europene este mai nuantata decat felul in care o prezinta partidul Ukip si altii care fac campanie impotriva imigrantilor, scrie cotidianul britanic.