Un supravietuitor dintr-un lagar din Coreea de Nord, a carui poveste a fost spusa intr-un bestseller, a recunoscut ca anumite parti din povestea sa nu sunt adevarate, adaugand ca se gandeste sa renunte la activitatea de militant pentru drepturile omului.

Shin Dong-hyuk, in varsta de 32 de ani, si-a cerut scuze duminica pe pagina de Facebook, declarand ca a "vrut sa ascunda si sa mascheze o parte a trecutului" sau, relateaza Mediafax.

El este singura persoana cunoscuta care s-a nascut intr-un lagar nord-coreean si care a reusit sa evadeze. El si-a spus povestea intr-o carte publicata de catre jurnalistul Blaine Harden, intitulata "Supravietuitorul din tabara 14". El povesteste tortura si muncile fortate la care a fost supus pana cand a fugit din lagar, in 2005.

De atunci, acest supravietuitor a continuat sa duca o campanie contra abuzurilor comise impotriva drepturilor omului in Coreea de Nord, una dintre cele mai izolate tari din lume, depunand marturie in fata unei comisii ONU.

Insa recent el a modificat anumite detalii, a declarat pe site-ul sau Blaine Harden. "Vineri, pe 16 ianuarie, am aflat ca Shin (...) le-a spus prietenilor sai o versiune despre viata sa semnificativ diferita de cea din cartea mea", scrie jurnalistul. "L-am contactat pe Shin, i-am cerut explicatii despre modificari si despre motivele pentru care m-a indus in eroare", a adaugat el.

Potrivit ziarului The Washington Post (WP), nord-coreeanul i-a spus jurnalistului ca unele dintre abuzurile la care a fost suspus erau "prea dureroase" pentru ca sa revina asupra lor. El a mai spus ca a "modificat anumite detalii" despre care credea ca nu au importanta.

"Voiam sa ascund si sa maschez pentru totdeauna o parte a trecutului meu", scrie el pe Facebook. "Iti spui ca este acceptabil sa nu dezvalui pana la cel mai mic detaliu si ca nu face nimic daca anumite parti nu sunt clare. Celor care m-au sustinut, care au avut incredere in mine si care m-au crezut in tot acest timp, le sunt atat de recunoscator si totodata le cer scuze".

In carte, Shin spune ca a fost torturat si ars, la varsta de 13 ani, cand a incercat sa evadeze. Potrivit WP, aceste fapte s-ar fi produs pe cand avea 20 de ani.

Shin povesteste totodata ca si-a tradat mama si fratele, denuntandu-le planul de evadare in speranta de a obtine hrana si ca a asistat la executiile lor. Ziarul afirma ca executiile au avut loc in absenta sa.

Lee Young-hwan, un specialist in drepturile omului din Seul, apreciaza ca este vorba despre niste "inexactitati minore". Numerosi refugiati care au fost supusi unor abuzuri au o "memorie selectiva", din cauza tramelor suferite si instinctului de aparare pe care-l dezvolta in anii de suferinta, subliniaza el.

"Acest traumatism poate uneori sa-i determine sa povesteasca numai lucruri pe care le plaseaza intr-o zi favorabila sau sa aiba amintiri confuze despre experientele cele mai dureroase", a continuat acesta. "Exista, poate, inexactitati minore in povestea lui Shin, dar toata viata sa si cosmarul pe care l-a indurat sunt, totusi, dovezi istorice", a subliniat specialistul.

Shin Dong-hyuk afirma in mesajul sau ca nu va mai putea, probabil, sa continue sa militeze, indemnandu-i pe cei care-l sustin sa continue lupta impotriva abuzurilor comise in Coreea de Nord, condusa cu o mana de fier de singura dinastie comunista din istorie. "Lumea are totusi nevoie sa fie informata despre ororile de nenumit care se petrec", subliniaza tanarul.