Kievul a anuntat duminica respingerea, cu ajutorul tancurilor, a unei ofensive a rebelilor prorusi pe aeroportul din Donetsk, in estul separatist al Ucrainei, in timp ce mii de persoane au manifestat in capitala ucraineana pentru victoria asupra insurgentilor.

Lupte intense la aeroportul din DonetskFoto: Captura Youtube.com

Aeroportul din Donetsk continua sa fie duminica scena unor lupte grele, date intre separatistii pro-rusi care incearca sa obtina controlul asupra unitatii si militarii ucraineni, transmite AFP. Armata ucraineana sustine ca a respins ofensiva rebelilor pro-rusi iar o parte din oras este paralizata de bombardamente.

Tiruri constante de armament greu au putut fi auzite in centrul orasului Donetsk pe tot parcursul noptii, ele intensiicandu-se dupa ora 4:00 GMT (6:00 ora locala), potrivit jurnalistilor AFP aflati la fata locului.

Marea majoritate a titurilor era la nivelul aeroportului Serge Prokofiev, insa de cel putin 2 ori au cazut obuze in zone mai apropiate de centrul orasului, unde transportul public a fost oprit duminica iar magazinele sunt inchise, la fel ca in cartierele din apropierea aeroportului.

La ora 4:00 GMT, "trupele ucrainene au primit ordin si au deschis foc masiv asupra pozitiilor separatiste cunoscute", a scris pe pagina sa de Facebook un consilier al presedintelui ucrainean, Iuri Birioukov, care se afla in apropierea liniei de front.

  • Ruptly TV transmite Live stream din Donetsk, camera fiind indreptata catre aeroport

Cu o zi inainte, cel putin 10 tancuri au oprit ofensiva rebela si au creat un coridor pentru a trimite intariri catre aeroport si pentru a evacua victimele - doi sau trei morti, potrivit surselor, si in jur de 20 de raniti, potrivit mass-mediei ucrainene. De partae rebelilor, s-a folosit cel putin un tanc.

"Militarii ucraineni au efectuat o operatiune pentru a distruge pozitiile de artilerie ale adversarului de unde se tragea in continuu" contra pozitiilor ucrainene din zona aeroportului, a precizat serviciul de presa al operatiunii ucrainene din estul rebel.

Luptele de peste noapte pentru aeroportul din Donetsk: