Presupusul lider al celulei destructurate joi in Belgia, inainte sa comita atentate, este un jihadist belgian notoriu, plecat in Siria, care ar fi condus operatiunea din Grecia sau Turcia, scrie sambata presa belgiana, potrivit Mediafax.

UPDATE Cel putin patru barbati au fost arestati sambata la Atena, in cadrul anchetei cu privire la celula jihadista destructurata saptamana aceasta in Belgia in timp ce era pe punctul de a comite atentate, a anuntat o sursa din cadrul politiei, potrivit AFP.

Serviciile politiei antiteroriste verifica daca, asa cum presupun, printre ei se afla Abdelhamid Abaaoud, un belgian de origine marcana identificat de care presa belgiana ca fiind presupusul planificator al atentatelor dejucate joi, care ar fi fost comandate de pe teritoriul Greciei.

"Anchetatorii nostri se afla in cautarea celui care a comandat atentatele, liderul celulei jihadiste", Abdelhamid Abaaoud, cu ajutorul FBI, scrie ziarul La Derniere Heure.

In varsta de 27 de ani, acest "senior din Siria", unde s-a alaturat gruparii Statul Islamic (SI), este un belgian de origine marocana care a crescut in Molenbeek, un cartier popular din Bruxelles, scrie ziarul.

El poate fi vazut in mai multe inregistrari video de propaganda ale SI, postate pe Internet. Intr-una dintre ele, el conduce un vehicul care taraste cadavre mutilate ale unor militanti din aceasta grupare terorista. Fotografii cu fratele sau mai mic, in varsta de 13 ani, care i s-a alaturat in Siria, pozand cu arme, au facut furori vara trecuta in Belgia.

Potrivit postului flamand de televiziune VTM, ancheta cu privire la celula a fost deschisa intre Craciun si Anul Nou, din cauza unor apeluri telefonice suspecte pe care le primea un detinut din inchisoarea Lantin, langa Liege (est). Ascultari au dezvaluit ca Abdelhamid Abaaoud comunica cu presupusi jihadisti prin intermediul acestui detinut, care era fratele unuia dintre cei doi suspecti omorati in asaltul dat de politie la Verviers (est) joi seara.

Potrivit VTM, apelurile sale telefonice au fost localizate in Grecia. La Derniere Heure adauga ca suspectul ar putea, de asemenea, sa se afle in Turcia.

Contactat de AFP, Parchetul Federal insarcinat cu ancheta nu a confirmat si nici nu a dezmintit aceste informatii.

VTM mai afirma ca autoritatile belgiene le-ar fi contactat pe cele grecesti, pentru a le cere sa intervina impotriva celui care a dat ordinul, insa fara rezultat. Joi seara, dupa aparitia Charlie Hebdo in Belgia, se parea ca jihadistii urmau sa atace a doua zi dimineata, iar decizia de a lansa asaltul contra acestui grup a fost luata chiar atunci, potrivit VTM.

Celula destructurata era alcatuita in parte de jihadisti care au luptat in Siria. Ei erau pe punctul de a "ucide politisti in spatiul public si in comisariate", potrivit Parchetului Federal. Doi au fost ucisi intr-un schimb de focuri cu politia la Verviers joi seara. In plus, 13 persoane au fost arestate in Belgia, dintre care cinci au fost inculpate pentru "participare la o grupare terorista". Dintre acestea, trei au fost plasate in detentie provizorie.

Alti doi presupusi membri ai celulei, niste belgieni care voiau sa fuga in Italia, au fost arestati in Franta.