Amedy Coulibaly, unul dintre autorii atacurilor de la Paris, a condus cinci persoane la Madrid, la inceputul lui ianuarie, cu scopul de a lua avionul catre Turcia, inclusiv pe Mehdi Sabry Belhoucine si pe fratele sau Mohamed, condamnat intr-un caz de terorism, afirma surse spaniole, citate de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Credem ca au venit de la Paris, direct, pana la Aeroportul Madrid-Bajaras, fara sa se opreasca: Coulibaly, (partenera sa) Hayat, fratii Belhoucine, sotia si fiul lui Mohamed Belhoucine", a declarat pentru AFP o sursa antiterorista spaniola, transmite Mediafax. Cele cinci persoane "au zburat pe 2 (ianuarie) catre Turcia. Biletele au fost cumparate pe Internet".

Mohamed Belhoucine, un fost elev-inginer francez, in varsta de 27 de ani, a fost condamnat la doi ani de inchisoare, dintre care unul cu suspendare, pentru apartenenta la o filiera care trimitea jihadisti in zona pakistano-afgana, la mijlocul anilor 2000. El a iesit de la inchisoare in iunie 2014.

El a animat forumuri si site-uri jihadiste si a transmis mesaje.

O sursa din cadrul politiei din Franta a declarat anterior ca Mohamed Belhoucine se afla in Siria dinainte de 2 ianuarie si ca acestuia i s-a alaturat Hayat Boumeddiene, care a fost vazuta pe aeroportul din Istanbul in compania lui Mehdi Sabry Belhoucine, un francez in varsta de 23 de ani, fratele mai mic al lui Mohamed.

Potrivit ziarului spaniol El Mundo, Hayat Boumeddiene s-a imbarcat catre Istanbul pe 2 ianuarie la ora locala 14.25 (15.25, ora Romaniei), iar cuplul format de Mohamed Belhoucine si partenera sa s-ar fi imbarcat cateva ore mai tarziu, impreuna cu un copil, scrie ziarul.

Anchetatorii nu au reperat "niciun contact telefonic in Spania" si nicio urma de rezervare la hotel sau de sejur in vreo pensiune nu a fost gasita, pentru moment, potrivit sursei antiteroriste, care a confirmat in acest sens informatii de presa.

Acesta este un punct important pentru anchetatori, care vor sa stie daca in Spania exista vreo celula care sa actioneze pe plan local.

Amedy Coulibaly a fost omorat dupa ce a luat ostatici, dintre care a ucis patru, intr-un magazin alimentar cu specific evreiesc, la Paris. El ar fi de asemenea cel care a ucis-o prin impuscare pe o politista municipala, cu o zi inainte, in apropiere de capitala franceza.

Un judecator specializat in cazuri de terorism este sesizat, de joi, la Madrid. El urmeaza, potrivit El Mundo, sa caute, la solicitarea Frantei, adresele IP de la care au fost cumparate biletele de avion si imaginile inregistrate de catre camerele de securitate de pe aeroport.