Armamentul pentru protestatarii din Kiev, in 2013, era furnizat din strainatate si trecea inclusiv prin teritoriul Republicii Moldova, a declarat vineri, la Sevastopol, fostul ministrul ucrainean de Interne Vitali Zaharcenko, potrivit agentiei ruse RIA Novosti, citate de Mediafax.

"Initial, protestatarii erau indemnati sa aduca arme de acasa. Apoi a aparut informatia ca ei primesc armament din strainatate. Intr-o a treia etapa, manifestantii au atacat posturi ale politiei si depozite de arme in vestul Ucrainei", a declarat Zaharcenko, ministru de Interne al Ucrainei pana la sfarsitul lui februarie 2014.

"Am analizat canalele folosite pentru transportarea armamentului si am stabilit ca acesta trecea prin Marea Neagra si Republica Moldova", a adaugat fostul oficial, mentionand ca politia nu a reusit sa aresteze persoanele care importau armament in Ucraina.

"Am informat personal ambasadele statelor occidentale privind faptul ca protestatarii dispun de armament, insa acestea insistau ca fortele de ordine trebuie sa dea dovada de retinere in orice situatie", a afirmat el.

Potrivit lui Zaharcenko, printre protestatari se numarau mai multi consumatori de droguri.

La 21 noiembrie 2013, in cadrul unui summit la Vilnius, presedintele prorus Viktor Ianukovici a renuntat la semnarea unui acord de asociere cu UE in favoarea unei cooperari crescute cu Rusia. Acest refuz a declansat mai multe saptamani de manifestatii proeuropene si a determinat fuga lui Ianukovici dupa o baie de sange in randul manifestantilor in februarie.

Revolutia din Piata Independentei (Maidan Nezalezhnosti) a fost urmata de tensiuni cu Rusia, care a anexat regiunea ucraineana Crimeea, la inceputul lui martie, si de un conflict separatist soldat pana acum cu cel putin 4.300 de morti.