Curtea Suprema a Statelor Unite a anuntat vineri ca este de acord sa decida daca statele americane au dreptul sa interzica casatoria intre persoane de acelasi sex, inmplicandu-se astfel intr-o chestiune sociala foarte contestata, transmite Reuters.

Intr-un anunt scurt, Curtea Suprema a anuntat ca va audia cazuri care vizeaza restrictiile privind casatoriile din Michigan, Kentucky, ohio si tennessee.

Decizia, asteptata la sfarsitul lunii iunie, va stabili daca daca interdictia asupra casatoriilor dintre persoane de acelasi sex, valabila in 14 state americane, este legala si poate fi pastrata.

Instanta a precizat ca se pronunta asupra a doua chestiuni: daca statele trebuie sa permita persoanelor de acelasi sex sa se casatoreasca si daca statele trebuie sa recunoasca casatoriile intre persoane de acelasi sex incheiate in afara granitelor statale.

UPDATE Departamentul de Justitie: Administratia Obama va incuraja instanta sa legalizeze casatoriile gay la nivel national

Departamentul de Justitie al SUA a informat vineri ca administratia Obama va incuraja Curtea Suprema sa legalizeze casatoriile gay pe tot teritoriul Statelor Unite, arata Reuters.

"Ne pregatim sa transmitem o informarea de tipul 'prietenii instantei' care va incuraja Curtea Suprema sa se asigure ca egalitatea institutiei casatoriei devine o realitate pentru tori americanii", a scris procurorul general Eric Holder intr-un tweet postat de un purtator de cuvant al departamentului.