Estul separatist pro-rus din Ucraina se scufunda din nou in violente, cu 11 morti in 24 de orei, in conditiile in care nicio data nu a fost avansata pentru o reuniune a grupului insarcinat cu negocierile de pace, scrie AFP.

Noul acces de violente a fost principalul subiect al unei conversatii telefonice care a avut loc vineri intre presedintele ucrainean Petro Poroshenko si cancelarul german Angela Merkel.

Cei doi sefi de stat "s-au pronuntat in favoarea unei dezescaladari si opriri imediate a focului de partea rebelilor" si au cerut "tuturor partilor sa faca eforturi pentru a evita o agravare a conflictului", a afirmat presedintia ucraineana, intr-un comunicat.

Cei doi responsabili au subliniat, de asemenea, necesitatea de a organiza "cat mai rapid posibil" o noua reuniune a Grupului de contact trilateral insarcinat cu negocierile de pace, potrivit sursei citate.

Acest grup, format din reprezentantii Ucrainei, Rusiei si OSCE si care serveste drept mediator cu rebelii, s-a reunit ultima oara la Minsk in 24 decembrie, dar data unei noi reuniuni ramane necunoscuta.

O reuniunea era avuta in vedere vineri, la Minsk, dar reprezentantul ucrainean a declarat ca nu are niciun sens daca liderii rebeli nu participa personal.

Diplomatia belarusa a anuntat intr-un comunicat ca nu are "nicio informatie despre urmatoarea reuniune a grupului de contact".

In lipsa progreselor, un summit de pace care ar fi urmat sa fie organizat la Astana, in Kazahstan, intre Poroshenko, Merkel, Vladimir Putin si François Hollande, a ramas in suspans.

Pe teren, bilantul continua sa se agraveze. Armata ucraineana a anuntat vineri sase soldati ucisi in 24 de ore si 18 raniti.

Cinci civili si-au pierdut de asemenea viata, patru la Donetsk, fief separatist, potrivit autoritatilor locale, si un al cincilea a fost ucis, potrivit Kievului, in bombardarea unui baraj ucrainean in apropiere de satul Fashtivka, in regiunea Lugansk, cealalta "republica" secesionista din est.

Din aprilie, 4.800 de persoane au fost ucise - civili si militari - in luptele dintre armata ucraineana si separatistii pro-rusi.