Sefa politicii externe a Uniunii Europene Federica Mogherini a transmis saptamana aceasta statelor membre un document "pe tema relatiilor cu Rusia" in care propune redeschiderea comunicatiilor cu Rusia pe mai multe subiecte. Documentul a fost vazut de Financial Times, care se intreaba daca Uniunea Europeana se pregateste de o revenire la relatiile de normalitate cu Rusia.

Federica Mogherini, sefa diplomatiei UEFoto: Ministerul de Externe al Italiei

Desi documentul este descris de semnatar ca prezentand un simplu subiect de discutii si insista ca nu poate exista o revenire la relatiile obisnuite, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, in el se vorbeste despre o reluarea a discutiilor cu Kremlinul pe mai multe teme, asta chiar daca presedintele rus Vladimir Putin nu respecta principiile de interactiune stabilite la Minsk.

"Ar trebui oare ca UE sa aiba in considerare reluarea dialogului politic, cu scopul de a asigura o atitudine mai cooperanta din partea Rusiei in abordarea provocarilor regionale majore si pentru a promovarea interesele UE, inclusiv privind drepturile omului?", se intreaba autorul documentului.

Potrivit unor oficiali europeni implicati in discutiile generate de document, versiunea originala transmisa de biroul Federicai Mogherini incuraja o reapropiere si mai mare de Rusia, insa a intrat in manile fostului premier polonez Donald Tusk, care conduce acum Consiliul European, acesta solicitand o atitudine mai dura fata de Rusia. De abia ulterior documentul a fost transmis statelor membre, mai scrie Financial Times.