Zece persoane au fost arestate in noaptea de joi spre vineri in regiunea pariziana, in cadrul anchetei privind atentatele de saptamana trecuta din Paris, au precizat surse judiciare citate de AFP. In paralel, autoritatile din mai multe tari UE au lansat o campanie sustinuta de retinere a posibililor teroristi.

Autoritatile europene in actiuni contra suspectilor de terorismFoto: AGERPRES

Aceste persoane vor fi interogate despre o "posibila sustinere logistica" pe care ar fi oferit-o jihadistilor ucisi de politie, in special arme si masini, potrivit surselor citate.

LIVETEXT: Actiuni antitero in mai multe tari din UE

Ora 13:10 Tanarul arestat in Austria este turc si era eliberat sub control judiciar sub acuzatia ca voia sa detoneze o bomba intr-un loc public.

Arestat prima oara in 28 octombrie intr-o scoala din Sankt-Pölten (est), adolescentul se reclama jihadist si a recunoscut ca incerca sa faca o bomba pentru a comite un atentat la Viena. Din cauza varstei sale, a fost eliberat dupa doua saptamani si plasat sub control judiciar.

Un nou mandat a fost emis in aceasta saptamana, dupa ce mama sa a semnalat marti ca nu a revenit acasa, dupa cursuri.

Ora 12.17: Austria - Politia a retinut un tanar de 14 ani, suspect ca face parte dintr-o organizatie terorista. Tanarul cauta informatii despre cum sa construiasca o bomba si planuia sa plece in Siria

Ora 12.16: Germania - Doua persoane de nationalitate turca au fost arestate in Germania pentru legaturi cu o grupare radicala, anunta Reuters. Ei sunt acuzati de spalare de bani si planuire de atentate teroriste

11 perchezitii au avut loc si in cadrul "miscarii islamiste" din Berlin, in urma carora o persoana a fost arestata, in cadrul unei operatiuni de anvergura, a anuntat politia berlineza, citata de AFP.

Persoana arestata este un cetatea turc identificat ca Ismet D si este banuita ca ar conduce "un grup de extremisti islamisti care contine cetateni turci sau rusi de origine cecena sau daghestana".

Autoritatile cred ca acest grup viza un "act violent grav in Siria", fara a oferi alte precizari, si ca Ismet D. pregatea si apoi sustinea material si financiar candidatii la jihad.

"Nu exista indicii care sa arate ca acest grup pregatea atentate in Germania", a precizat politia.