Combatantii islamisti din Boko Haram au ucis o femeie in timp ce nastea, in cea mai distrugatoare ofensiva efectuata in sase ani in nord-estul Nigeriei. Nu se stie exact cati oameni au fost asasinati, diversele surse indicand intre 150 si 2.000 de morti.

Imagini din satelit, Doro BagaFoto: Amnesty International

Imaginile prin satelit ale oraselor Baga si Doron Baga, pe malurile lacului Ciad, efectuate inainte si dupa ofensiva sangeroasa din 3 ianuarie a islamistilor de la Boko Haram in nord-estul Nigeriei arata gradul imens de extindere a distrugerilor provocate de acestia, potrivit organizatiei Amnesty International, citata de AFP.

"Unul dintre ele a fost practic ras de pe harta in intervalul a patru zile", explica Amnesty International, intr-un comunicat in care precizeaza ca "asasinatele deliberate ale civililor si distrugerea bunurilor lor de catre Boko Haram constituie crime de razboi si cer o ancheta in consecinta".

Sute de persoane "sau chiar mai mult", spune ONG-ul, ar putea sa-si fi gasit moartea in atacurile de la Baga, un nod comercial regional situat intre nord estul tarii, Doron Baga si alte localitati din regiune.

Armata nigeriana, care are tendinta de a minimiza bilantul victimelor, a afirmat in aceasta saptamana ca 150 de persoane au fost ucise, calificand drept "senzationaliste" estimarile care vorbesc de 2.000 de morti.

HRW afirma ca este imposibil de oferit un bilant exact pentru moment, citand un localnic care a fugit din zona si care a spus ca "nimeni nu a ramas acolo pentru a numara mortii".

Fotografiile aeriene, efectuate Baga si la Doron Baga la cinci zile distanta - cu o zi inainte de atac si patru dupa - arata numeroase locuinte si centre comerciale rase de la suprafata pamantului.

Peste 3.700 de locuinte au fost afectate sau distruse total: 620 la Baga si 3.100 la Doron Baga, potrivit unui calcul Amnesty.

HRW arata ca orasul Doron Baga, care se afla la 2,5 km departare de Baga si adaposteste baza unei forte armate regionale, Multinational Joint Task Force (MJTF), a fost cel mai afectat.

In total, 16 localitati au fost incendiate si 20.000 de oameni au fugit din regiune, a afirmat un responsabil local.

O femeie a fost ucisa in timp ce nastea

Relatarile supravietuitorilor scot la iveala atrocitatile islamistilor.

Un martor citat de Amnesty, sub acoperirea anonimatului, descrie o femei care a fost ucisa in timp ce nastea.

"Jumatate din copil (era) afara si a murit in aceasta pozitie", povesteste martorul.

"Au ucis foarte multi oameni. Am vazut o suta de oameni ucisi la un moment dat la Baga. Am fugit in tufisuri. In timp ce fugeam, mitraliau si omorau", a declarat un barbat de circa 50 de ani.

O alta femeie spune: "Erau cadavre peste tot unde priveam".

Aceste marturii sunt in concordanta cu afirmatiile oficialilor locali, potrivit carora numarul victimelor este extrem de ridicat, precum si al martorilor contactati de AFP care descriu strazi presarate cu cadavre in descompunere.

Un barbat care a fugit din Baga dupa ce a stat ascuns trei zile declara ca a "mers pe cadavre" cinci kilometri, in fuga sa.

Martori afirma ca 300 de femei au fost rapite. Detinute intr-o scoala, cele mai in varsta, mamele si copii au fost eliberate, dar tinerele sunt in continuare captive.