Unul dintre membrii fondatori ai revistei Charlie Hebdo l-a acuzat pe directorul saptamanalului, care a murit saptamana trecuta in atentatele de la Paris, ca a "impins echipa" catre moarte atunci cand a fost de acord cu publicarea caricaturilor "din ce in ce mai provocatoare", relateaza The Telegraph.

Henri Roussel, in varsta de 80 de ani, care a contribuit la primul numar al saptamanalului satiric in 1970, a scris ca Charb ersa "un tip uimitor", dar si incredibil de incapatanat.

"Ce l-a facut sa simta nevoia sa tarasca echipa intr-o exagerare?", s-a intrebat fondatorul facand referire la decizia lui Charb de a publica o caricatura cu Mahomed pe prima pagina a Charlie Hebdo in 2011. La scurt timp dupa, redactia a fost incendiata.

"Nu trebuia sa o faca, dar Charb a facut-o din nou un an mai tarziu, in septembrie 2012", a adaugat Roussel, care publica sub pseudonimul Delfeil de Ton.

Acuzatia a starnit o recatie furioasa din partea lui Richard Malka, avocatul Charlie Hebdo din ultimii 22 de ani: "Charb nu a fost inca inmormantat si Obs (n.red. revista Nouvel Obs) nu are nimic mai bun de facut decat sa publice un material polemic si veninos la adresa lui".

"Zilele trecuta, editorul Nouvel Obs, Matthieu Croissandeau, nu isi mai putea stapani lacrimile si a spus ca va continua lupta. Nu am crezut ca o va face in acest fel. Refuz sa ma las coplesit de ganduri negative, dar dezamagirea mea este imensa", a precizat avocatul.

"Am primit acest text si dupa o dezbatere am decis sa il public intr-o editie ce se concentra pe libertate de expresie. Ar fi fost ingrijorator sa cenzurez vocea autorului, chiar daca era discordanta, mai ales pentru ca este vorba de unul dintre pionierii echipei", a replicat Matthieu Croissandeau, directorul Nouvel Obs.