O frantuzoaica nonagenara care a supravietuit Auschwitzului si care a vizitat miercuri fostul lagar de concentrare impreuna cu 150 de elevi de liceu din Normandia le-a cerut tinerilor sa "schimbe" lucrurie intre evrei si musulmani, lucru pe care generatia sa nu a reusit sa-l faca.

Singura supravietuitoare dintre cei patru membri ai familiei sale deportata la Auschwitz, Ginette Kolinka, care va implini 90 de ani in 4 februarie, a tras un semnal de alarma legat de o posibila revenire a ororii naziste.

"Sunt aici in special pentru elevi, pentru a-i face sa inteleaga ca asta nu mai trebuie sa existe (...) Din pacate, iti dai seama ca asta poate reincepe si trebuie foarte multa atentie", le-a spus ea tinerilor din cinci licee din Normandia.

"Daca generatia noastra nu a reusit ceea ce voia, sa nu se mai intample asta niciodata, ei bine, voi puteti reusi! Poate voi veti schimba lucrurile. Voua va spun: 'Nu spuneti niciodata lucruri rele despre evrei, nu spuneti lucruri rele despre arabi, nu spuneti lucruri musulmani'. Trebuie spus ca suntem toti fiinte umane cu calitatile si defectele noastre", a continuat ea.

Aproximativ 1,1 milioane de persoane, dintre care un milion de evrei din diferite tari europene, au pierit intre anii 1940 si 1945 in lagarul de la Auschwitz-Birkenau, instalat de Germania nazista in Polonia ocupata.