Problemele din ce in ce mai mari resimtite de statele fost sovietice ca urmare a crizei financiare din Rusia asupra ar putea ingropa visul presedintelui Vladimir Putin de a realiza o uniune economica care sa rivalizeze cu Statele Unite si cu Uniunea Europeana, arata Reuters.

Steagul Uniunii Economice EuroasiaticeFoto: Wikipedia

Unele state care se aflau inainte sub stransul control al Moscovei - de la Belarus, tara aflata langa Uniunea Europeana, pana la Kazakhstan, la granita cu China - acum se intreaba daca Rusia dispune de calitatile necesare pentru a conduce.

In timp ce unele tari, precum Belarus, si-au devalorizat moneda ca urmare a problemelor economice din Rusia, altele, precum Azerbaijanul, cheltuiesc milioane de dolari pentru a-si mentine stabila moneda nationala.

Oficial, liderii statelor vecine se arata impresionati de problemele Rusiei si mai multi dintre ei sustin deschis Uniunea Economica Euroasiatica (EEU) a lui Putin, uniune care, in viziunea liderului rus, ar fi urmat sa recupereze ceea ce s-a pierdut odata cu colapsul Uniunii Sovietice in urma cu mai mult de doua decenii.

Insa rubla ruseasca s-a devalorizat puternic in 2014, scazand cu peste 40% in fata dolarului, iar scaderea sa continua a dat nastere la critici in randul aliatilor, precum presedintele bielorus Alexander Lukashenko, care a impus temporar un impozit de 30% pe valuta. La ora actuala, taxa a fost diminuata la 10% si s-a decis exceptarea persoanelor fizice.

"Sarcina a fost stabilita - sa se faca comert nu in ruble, ci in dolari. Cu Rusia, ar fi trebuit sa fi lucrat de mult si sa fi cerut sa ne plateasca in valuta forte", a declarat Lukashenko in decembrie.

Ulterior, liderul de la Minsk a criticat Rusia pentru limitarile "stupide si lipsite de sens" impuse asupra tranzitului de produse din carne din Belarus, o miscare menita sa impiedice tentativele de a vinde produse occidentale interzise in Rusia. Rusia a interzis importurile ca raspuns la sanctiunile impuse de SUA si UE pe fondul implicarii Moscovei in criza din Ucraina.

Desi cea mai mare parte din criticile lui Lukashenko sunt miscari pnopuliste, fiind directionate catre alegatorii bielorusi care au asistat in ultima luna la devalorizarea rublei bieloruse cu 25% in fata dolarului, restrictiile comerciale si solicitarile pentru utilizarea unei monede straine loveste in inima EEU, care ofera libera circulatie a mainii de munca si a marfurilor.

In acceptiunea Kremlinului, Ucraina - a treia economie ca marime din Comunitatea Statelor Independente (CSI - o grupare de 11 foste republici sovietice), dupa Kazakhstan si Rusia - ar fi urmat sa fie un membru vital intr-o astfel de uniune.

Insa dupa anexarea Crimeei in luna martie si sprijinul acordat de Moscova separatistilor din estul Ucrainei, seful bancii centrale a tarii, Valeriia Gontareva, a rezumat pozitia Kievului fata de aspiratiile Moscovei:

"Personal, sunt foarte bucuroasa de ce se intampla cu rubla ruseasca. Insa in calitate de guvernator al bancii centrale acest lucru nu ma poate bucura, pentru ca Rusia ramane un partener comercial important", a declarat Gontareva.

19% din exporturile Ucrainei si 25% din importurile sale in primele 9 luni din 2014 s-au facut inspre si dinspre Rusia, arata datele oficiale. Grivna ucraineana s-a depreciat cu circa 50% fata de dolar in 2014.

Foarte putini dintre fostii vecini sovietici ai Moscovei pot evita contagiunea crizei rusesti, alimentate de scaderea pretului titeiului la cel mai mic nivel din ultimii aproape sase ani, iar efectele i-ar putea determina pe unii dintre ei sa gandeasca mai independent, scrie Reuters.

Producatorul petrolier Azerbaidjan, care a vandut in decembrie aproape 1,3 miliarde de dolari pentru a-si sustine moneda (manatul azer), nu a aratat niciun interes fata de intrarea in uniunea lui Putin, iar vecinul sau din sudul Caucazlui, Georgia, sustine ca agitatia din Rusia ar trebui sa ii cimenteze politicile pro-occidentale.

Nici Armenia, cel mai nou membru al EEU, nu pare sa aiba prea multe beneficii. Anush Sedrakyan, vicepresedintele partidului de opozitie Democratii Liberi, sustine ca tara sa nu a primit nicio subventie si nu a beneficiat nici de "ajutoare financiare sau sprijin politic" din partea uniunii.

Situatia nu este mai buna nici pentru republica Kargazstan din Asia Centrala, una dintre fostele tari sovietice cele mai sarace, care ar urma sa intre in blocul euroasiatic in luna mai. Moneda sa, somul kirgiz, s-a depreciat in 2014 cu 19,7% in fata dolarului.