Presedintele italian Giorgio Napolitano, in varsta de 89 de ani, a demisionat miercuri, a anuntat presedintia Republicii intr-un scurt comunicat. Napolitano "a semnat in aceasta dimineata, la ora 10:35 (11:35 ora Romaniei) actul de demisie. Secretarul general al presedintiei (...) va comunica oficial (demisia) presedintilor Senatului, Camerei Deputatilor si Consiliului de Ministri", se precizeaza in comunicat, potrivit Mediafax.

Giorgio NapolitanoFoto: Agerpres/AP

Reales in aprilie 2013 in lipsa unui acord in Parlament cu privire la un alt candidat, Napolitano nu si-a ascuns niciodata intentia de a demisiona inainte de incheierea celor sapte ani de mandat, in 2020, din cauza varstei inaintate si a problemelor de sanatate.

Cursa pentru gasirea unui succesor al acestuia a fost lansata la jumatatea lui decembrie, atunci cand Napolitano a anuntat ca intentioneaza sa nu mai ramana mult timp la conducerea tarii, asigurand ca isi va termina mandatul odata cu incheierea presedintiei italiene a UE.

Dupa demisia sa oficiala, Parlamentul se va reuni in decurs de 15 zile in sesiune comuna, cu membrii Senatului, Camerei Deputatilor si 58 de delegati regionali, pentru alegerea noului presedinte.