Un barbat a fost condamnat luni de catre tribunalul din Valenciennes, nordul Frantei, la patru ani de inchisoare, dupa ce a facut afirmatii prin care lauda actele de terorism comise saptamana trecuta la Paris, relateaza Le Figaro. Pedeapsa sa a fost considerabil sporita din cauza faptului ca este multirecidivist, cu 16 condamnari deja la activ, noteaza publicatia citata.

"Ar trebui sa existe mai multi Kouachi. Sper sa fiti urmatorii (...) Sunteti mana cereasca pentru teroristi". Pentru ca a facut aceste afirmatii, sambata seara, in timp ce era retinut de politie pentru conducere in stare de ebrietate, un barbat in varsta de 34 de ani a fost condamnat, luni, la patru ani de inchisoare. El a sustinut in fata instantei ca nu isi aduce deloc aminte sa fi facut astfel de remarci, insa nu l-a convins pe judecator, scrie La Voix du Nord. A primit o pedeapsa severa fata de alte condamnari pronuntate in ultimele zile in Franta pentru aceleasi fapte, care au fost mai degraba de cateva luni de inchisoare.

Acuzatul, originar din Douchy-les-Mines (nordul tarii), a facut obiectul unei judecari imediate pentru conducere in stare de ebrietate si refuzul de a se supune verificarilor fiind in stare de recidiva, ranire involuntara si apologie adusa actelor de terorism. In seara de sambata, el a lovit cu masina un alt autovehicul si a ranit usor un barbat si pe fiica acestuia de 12 ani, in localitatea Haulchin (nord).

In plus fata de aceste multiple capete de acuzare, barbatul se afla in situatia de a fi multirecidivist, avand 16 condamnari la activ. El a fost judecat deja pentru patru fapte de ultraj impotriva unor reprezentanti ai autoritatii publice si trei de rebeliune, mai noteaza La Voix du Nord.

"Severitatea pedepsei pronuntate e explicata in mare masura de afirmatiile prin care acesta a facut apologie actelor de terorism", a declarat Francois Perain, procuror din Valenciennes.

La momentul arestarii sale, el a facut "afirmatii extrem de virulente privind justetea actelor de terorism comise saptamana trecuta", a precizat procurorul Francois Perain.