Franta este "slabita" in fata amenintarii teroriste din cauza apartenentei sale la Uniunea Europeana, in special pentru ca nu poate isi poate asigura ea insasi controlul frontierelor sale, a afirmat marti presedintele Frontului National, Marine Le Pen.

In fata "fundamentalismului islamist", "UE ne slabeste" prin "faptul ca ne impune deschiderea totala a frontierelor" si "pentru ca impune politici de austeritate care in Franta au lovit din plin" capacitatile militare, ale politiei si serviciilor de informatii, a acuzat deputata europeana, in cadrul unei conferinte de presa la Parlamentul European, relateaza Mediafax.

"Daca am fi avut frontiere nationale, am fi oprit probabil la frontiera nationala multi dintre cei care s-au intors pe teritoriul francez dupa ce au plecat sa lupte in Siria sau sa se antreneze in Yemen, asa cum a fost cazul unuia dintre teroristii fundamentalisti ucisi in ultimele zile", a adaugat Le Pen, referindu-se la Said Kouachi, unul dintre cei doi autori ai atacului de la Charlie Hebdo.

"Trebuie sa ne putem pastra, in cadrul suveranitatii noastre, capacitatile de a decide cine intra si cine ramane pe teritoriul nostru", deoarece controlul la frontierele externe ale UE este "iluzoriu", a continuat ea.

Le Pen a pledat pentru aplicarea de "urgenta" a "retragerii cetateniei persoanelor care pleaca sa lupte sau sa se antreneze in strainatate, pentru a nu se mai putea intoarce pe teritoriul national". "Retragerea cetateniei este foarte rara. (...) Masurile care urmaresc sa impiedice oamenii sa plece nu au niciun sens, ceea ce trebuie facut este ca acestia sa fie impiedicati sa se intoarca", a adaugat ea.

Presedintele FN a asigurat ca partidul sau a "aparat intotdeauna libertatea de exprimare, inclusiv pe cea a Charlie Hebdo" si acest lucru s-a intamplat "chiar si atunci cand eram in dezacord total cu linia lor editoriala". "Am fost obiectul unor caricaturi de o mare violenta si de o mare brutalitate realizate de Charlie Hebdo. Dar tocmai aceasta inseamna libertatea de exprimare, sa ii lasi sa vorbeasca pe cei care sunt in dezacord cu tine".