Rusia urmareste cu atentie intensificarea prezentei militare a NATO in tarile sale membre din Europa de Est si este gata, in cazul in care va fi necesar, sa reactioneze la aceasta in mod adecvat, a declarat marti seful Departamentului pe probleme de securitate si dezarmare din Ministerul rus de Externe, Mihail Ulianov, citat de RIA Novosti, transmite Agerpres.

"Urmarim cu atentie ceea ce se intampla in tarile est-europene membre ale NATO dupa summitul din Tara Galilor (septembrie 2014). Vom trage concluziile noastre si, daca va fi necesar, vom lua masurile corespunzatoare'', a precizat Ulianov.

Avertismentul reprezentantului diplomatiei ruse survine dupa ce comandantul suprem al fortelor NATO din Europa, generalul Philip Breedlove, a declarat marti ca Alianta Nord-Atlantica are in vedere o intensificare a exercitiilor sale in regiunea Marii Baltice, ca raspuns la intensificarea manevrelor militare ruse in regiune.

Moscova a denuntat in mai multe randuri decizia Aliantei de a plasa trupe in mai multe tari membre situate la frontierele ruse, precum statele baltice si Polonia, dar si proiectul american al scutului antiracheta in Europa de Est.

Presedintele rus Vladimir Putin a semnat la sfarsitul lunii decembrie noua doctrina militara a tarii, care indica faptul ca NATO reprezinta o amenintare fundamentala pentru securitatea Federatiei Ruse.