Casa Alba a regretat in mod deschis faptul ca nu a trimis niciun oficial de prim rang la marsul istoric al solidaritatii care a avut loc duminica la Paris, in prezenta a numerosi lideri straini.

"Aceste simboluri sunt importante, exprimarea solidaritatii este semnificativa," a subliniat luni Josh Earnest, purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama, ca raspuns la un val de critici, scrie AFP.

"Ar fi trebuit sa trimitem pe cineva de rand inalt" a adaugat acesta, intr-o mea culpa rara din partea americanilor.

In lipsa participarii lui Barack Obama, o parte din presa s-a intrebat de ce la marsul republican nu a venit nici vicepresedintele Joe Biden, nici secretarul de stat John Kerry, nici ministrul justitiei Eric Holder.

SUA au fost reprezentate duminica de ambasadoarea Jane Hartley. Holder, care de altfel se afla la Paris pentru o reuniune pe tema terorismului, nu s-a alaturat grupului de oficiali care au marsaluit.

"Daca ar fi fost diferite circumstantele, presedintele insusi ar fi putut sa mearga", a afirmat purtator de cuvant. "(Participarea lui Obama) ar fi fost greu de organizat fara sa aiba un impact semnificativ asupra capacitatii cetatenilor de a participa", a spus el invocand masurile speciale de securitate care s-ar fi impus.

Potrivit Casei Albe, Franta nu si-a exprimat nicio clipa iritarea sau nemultumirea. "Aceasta este o problema intra-americana. Din partea franceza nu exista nicio critica, bravo americanilor, ne-au sprijinit, nu exista nicio problema", a spus pentru AFP ambasadorul Frantei in SUA, invitat luni la Congresul american.