Conservatoarea Kolinda Grabar Kitarovic, fost ministru al Afacerilor Externe, a fost aleasa in functia de presedinte al Croatiei, duminica, in cel de-al doilea tur de scrutin, invingandu-l pe presedintele in exercitiu, potrivit unui exit-poll prezentat de televiziunea nationala (HRT). Grabar Kitarovic, in varsta de 46 de ani, a obtinut 51,4 la suta din voturi, iar social-democratul Ivo Josipovic, in varsta de 57 de ani, a obtinut 48,6 la suta, potrivit sondajului realizat la iesirea de la urne de institutul IPSOS PULS, anunta Mediafax.

La primul tur de scrutin, in urma cu doua saptamani, presedintele in exercitiu Ivo Josipovic, care candida pentru un al doilea mandat, a obtinut 38,46% din voturile exprimate, iar Kitarovic 37,22%.

Primele rezultate oficiale ale scrutinului prezidential sunt asteptate in jurul orei 21.00 GMT (23.00, ora Romaniei) si, daca vor confirma victoria Kolindei Grabar Kitarovic, ea va deveni prima femeie din Balcani aleasa presedinte prin sufragiu universal.

Croatia, o tara cu 4,2 milioane de locuitori, se confrunta de sase ani cu o criza economica si a devenit in iulie 2013 al 28-lea membru al Uniunii Europene (UE).