Scafandrii indonezieni au gasit cutiile negre ale avionului AirAsia prabusit in Marea Java la 28 decembrie, cu 162 de persoane la bord, a anuntat duminica seara Ministerul Transporturilor, potrivit Mediafax. Scafandrii nu au reusit insa sa le extraga de sub epava avionului, a adaugat ministerul intr-un comunicat. Cutiile negre au fost localizate la o adancime de 30-32 de metri, potrivit aceleiasi surse.

Luni, scafandrii vor incerca sa mute epava pentru a avea acces la cutiile negre. "Daca aceasta manevra esueaza, echipa va utiliza aceeasi tehnica folosita anterior pentru a scoate la suprafata coada avionului, cu echipamente gonflabile" de ridicare, a explicat Tonny Budiono, un reprezentant al ministerului.

"Scafandrii marinei au reusit sa gaseasca un instrument foarte important, cutiile negre ale zborului QZ8501 al AirAsia", a declarat Budiono.

Anterior, in cursul zilei, oficialii au precizat ca au fost detectate semnale acustice puternice emise de cutiile negre ale avionului. Insa curentii puternici au obligat scafandrii sa revina la suprafata dupa-amiaza.

Sub epava avionului s-ar putea afla de asemenea alte cadavre ale victimelor, potrivit autoritatilor indoneziene.

Doar 48 de cadavre au fost recuperate pana in prezent, desi la bordul avionului se aflau 162 de persoane.

Avionul Airbus A320-200 a disparut de pe radare la scurt timp dupa decolarea, la 28 decembrie, din orasul indonezian Surabaya, cu destinatia Singapore.