Un cotidian din Hamburg (nordul Germaniei), care a publicat caricaturi cu profetul Mahomed din revista franceza de satira Charlie Hebdo, a fost duminica dimineata tinta unui atac cu un dispozitiv incendiar, a anuntat politia, precizand ca nu s-au inregistrat raniti, relateaza AFP.

"Pietre si apoi un dispozitiv incendiar au fost aruncate printr-o fereastra" in sediul Hamburger Morgenpost, in jurul orei 01.20 GMT (03.20, ora Romaniei), declansand un incendiu, a declarat un purtator de cuvant al politiei pentru AFP. "Doua camere au fost avariate, dar focul a fost stins rapid", a precizat acesta.

Doua persoane au fost arestate si a fost deschisa o ancheta, potrivit aceleiasi surse, care nu a dorit sa ofere mai multe detalii.

Cotidianul regional german a publicat pe prima sa pagina trei caricaturi din Charlie Hebdo, dupa atentatul de miercuri asupra redactiei saptamanalului francez de satira, comis de doi atacatori jihadisti si soldat cu 12 morti, intre care cinci dintre principalii desenatori ai revistei. "Atata libertate trebuie sa fie posibila", a titrat Hamburger Morgenpost.

Purtatorul de cuvant al politiei a apreciat ca este "prea devreme" pentru a afirma cu certitudine ca atacul impotriva ziarului german este legat de publicarea acestor caricaturi, dar a confirmat ca este "o chestiune cheie" pe care ancheta va incerca sa o stabileasca.

Corespondenta din Germania: Atac la MOPO. Sediul cotidianului Hamburger Morgenpost, care a publicat caricaturi din Charlie Hebdo, a fost incendiat

"Fumul e inca in aer, politia cauta urmele: In noaptea de sambata spre duminica, cladirea redactiei noastre a fost incendiata!" Asa suna anuntul din 11 ianuarie al cotidianului Hamburger Morgenpost (MOPO), editia online. Ziaristii germani scriu ca doua persoane au fost retinute de politie pentru cercetari si se intreaba daca atacul este datorat caricaturilor Charlie Hebdo. Dupa atacul terorist de la Paris, MOPO a tiparit pagini ale revistei satirice Charlie Hebdo, cu caricaturi ale profetului Mohamed.

La ora locala 02.22, la sediul MOPO din Othmarschen, in zona de vest a Hamburgului, a sunat alarma. Un angajat al ziarului a povestit politiei ca prin geamurile cladirii au fost aruncate pietre si un obiect incendiar. Nu s-au inregistrat victime. Procuratura si politia au declansat o ancheta. Doua persoane au fost retinute si sunt cercetate in legatura cu cazul, relateaza Welt.de.

Focul din cele doua spatii afectate de incendiu a putut fi repede stins, ar fi declarat un politist publicatiei citate. Actele si ziarele arse au fost scoase afara, iar cladirea aerisita. Din estimarile politiei, redactia isi va putea relua activitatea. Duminica dimineata, purtatoarea de cuvant a politiei din Hamburg, Karina Sadowsky, a declarat: "Nu exista inca deductii, scrisori de asumare a faptei sau alte indicii".

Cu toate acestea, se speculeaza intens daca atacul incendiar asupra publicatiei germane ar putea avea legatura cu retiparirea, in paginile acesteia, a caricaturilor cu Mohamed. "Este prea devreme sa se traga concluzii. Presupunerea insa exista", mai scrie Welt.de. Joi, 8 ianuarie, Hamburger Morgenpost a tiparit pe prima pagina caricaturi preluate de la Charlie Hebdo, sub titlul "Atata libertate trebuie sa fie". (Dani Rockhoff)