Aproximativ 700.000 de persoane au manifestat sambata in mai multe orase din Franta, in semn de omagiu pentru cele 17 victime ale atacurilor jihadiste comise in ultimele zile, relateaza AFP.

Mitingul cel mai important a avut loc la Toulouse (sud-vest), unde peste 80.000 de persoane au defilat in tacere, aplaudand din cand in cand si purtand afise cu mesajul "Je suis Charlie" (Eu sunt Charlie), o referire la revista Charlie Hebdo, a carei redactie a fost decimata de un atentat comis miercuri, noteaza Mediafax.

"Sunt contra rasismului", "Sunt pentru laicitate", se putea citi pe afisele manifestantilor din acest oras, marcat in urma cu trei ani de cele sapte crime comise timp de o saptamana de islamistul radical Mohamed Merah.

La Nantes (vest), au fost cel putin 30.000 de manifestanti, in spatele unei banderole pe care scria "Sa traim impreuna, liberi, egali si solidari".

La Pau, in sud-vest, cel putin 30.000 de persoane au participat la un mars al tacerii, mai multi liceeni afisand o banderola pe care scria "Toti suntem Charlie".

La Orleans, in centrul tarii, peste 22.000 de persoane, inclusiv personalitati politice locale, au defilat in semn de omagiu fata de cele 12 victime ale atentatului de la redactia Charlie Hebdo.

La Nisa, in sud-est, au participat cel putin 23.000 de manifestanti, potrivit unor surse din politie. In liniste, fara discursuri, marsul s-a incheiat in fata unui monument unde a fost depusa o coroana de flori, in prezenta reprezentantilor religiosi de toate confesiunile.

La Besancon (est), au fost peste 20.000 de demonstranti, cel putin 22.000 au fost la Lille (nord) si alte cateva mii in mai multe orase din toata Franta.

Peste un milion de persoane sunt asteptate la un miting care va avea loc duminica la Paris, menit sa reafirme lupta pentru libertate si democratie in fata terorismului.

Numerosi lideri straini si-au anuntat participarea la "marsul solidaritatii" de la Paris, printre care presedintele roman Klaus Iohannis, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si al Parlamentului European, Martin Schulz, premierul Marii Britanii, David Cameron, si cel spaniol, Mariano Rajoy, premierul Italiei, Matteo Renzi, presedintele ucrainean Petro Porosenko, precum si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si cancelarul german Angela Merkel.

De asemenea, si-au anuntat participarea la acest miting secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, si cel ungar, Viktor Orban, presedinta Elvetiei, Simonetta Sommarugale, si prim-ministrii danez, Helle Thorning-Schmidt, belgian, Charles Michel, olandez, Mark Rutte, grec, Antonis Samaras, portughez, Pedro Passos Coelho, ceh, Bohuslav Sobotka, si leton, Laimdota Straujuma.

Franta a trait 53 de ore de cosmar, de la atentatul comis miercuri la redactia Charlie Hebdo, soldat cu 12 morti, pana la luarea de ostatici sangeroasa de vineri, dintr-un magazin evreiesc din Paris.

In total, 17 persoane au murit in aceasta serie de atacuri comise de trei jihadisti francezi, care au afirmat ca s-au coordonat si care au fost ucisi de fortele de ordine vineri seara.