O factiune a Al-Qaida din Yemen ar fi responsabila pentru atacul comis impotriva publicatiei Charlie Hebdo din Paris, si a avut ca scop “razbunarea pentru onoarea profetului Mohamed”, conform unui membru al gruparii teroriste, transmite AP. Cel putin unul dintre cei doi frati implicati in atacul din Paris s-a deplasat in Yemen in 2011 si a beneficiat de instruire sau a luptat alaturi de grupare, conform oficialiilor din SUA si Yemen. Unele informatii transmise de SUA indica faptul ca Said Kouachi a beneficiat de antrenament si a fost instruit sa initieze un atac atunci cand se intoarce acasa. Daca se confirma, atacul ar fi primul realizat cu succes in Occident pentru ramura Al-Qaida din Yemen, dupa alte doua incercari esuate.

UPDATE Un lider al filialei al-Qaida din Yemen a declarat intr-o inregistrare audio ca atacul din Franta a fost determinat de insulta adusa profetului, dar nu si-a asumat si asaltul mortal din redactia ziarului Charlie Hebdo. De asemenea, liderul AQAP, Sheikh Heret al Nadhari, a spus ca atacatorii au fost un grup de “soldati credinciosi ai lui Allah” si care le-au aratat francezilor limitele libertatii de exprimare. (sursa: Reuters)

“Conducerea AQAP (factiunea Al-Qaida din Peninsula Araba) a regizat operatiunile si a ales cu atentie tintele pentru a razbuna onoarea profetului”, a declarat membrul Al-Qaida. El a mai afirmat ca Franta a fost vizata “din cauza rolului sau evident avut in razboiul impotriva islamului si a natiunilor asuprite”.

El a avertizat ca “cei care lezeaza sfintenia musulmanilor si ii protejeaza pe cei care fac blasfemii vor plati scump si pedeapsa va fi una severa”. A mai adaugat: “crimele comise de tarile occidentale, in special de SUA, Marea Britanie si Franta va avea consecinte adanci in casa lor”.

Membrul citat a oferit declaratia cu conditia anonimatului, deoarece nu este autorizat de catre grupul sau sa isi faca cunoscuta identitatea. Aceasi declaratie in limba araba a fost postata pe Twitter de unul dintre utilizatorii recunoscut a fi sustinator al AQAP. Membrul AQAP a declarat ca grupul a amanat revendicarea atacului “din motive de securitate”.

Un oficial al securitatii yemenit a declarat ca Said Kouachi e posibil sa fi luptat alaturi de Al-Qaida in Peninsula Araba in 2011, in provincia Abyan. Un al doilea oficial din Yemen sustine ca Kouachi a fost intr-un grup de sute de straini deportati in 2012, atunci cand guvernul a expulzat mai multi studenti straini, temandu-se ca erau acolo sub pretextul de a studia limba araba, dar de fapt aveau conexiuni cu Al-Qaida.