Presedintele francez, Francois Hollande a denuntat intr-o declaratie televizata “actele antisemite ingrozitoare” comise in magazinul evreiesc din Paris de catre teroristul extremist Amedy Colibaly, incident soldat cu moartea a patru ostatici, noteaza AFP. “Astazi, in acest magazin evreiesc, a avut loc un act antisemit ingrozitor”, a declarat, vineri, Francois Hollande, adaugand ca “cei care au comis aceste acte de terorism, acesti fanatici, nu au nimic de-a face cu Islamul”.

Principalii lideri mondialiFoto: Colaj foto

Declaratii ale unor lideri mondiali

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a cerut, vineri, Frantei sa mentina un nivel ridicat de securitate in jurul institutiilor evreiesti ca urmare a incidentelor din Paris.

“Inimile noastre sunt alaturi de familiile victimelor. Israel ofera orice asistenta de care Franta ar avea nevoie”.

Barack Obama: “Vreau ca francezii sa stie: SUA sunt alaturi de voi astazi si la fel si maine”.

Cancelarul german Angela Merkel va lua parte duminica la "marsul republican" pentru victimele atentatelor din Paris. “Cred ca este un semn important pentru prietenia franco-germana. Sunt impresionata de unitatea poporului francez aratata impotriva acestor atacuri barbare”.

La evenimentul din Paris vor mai lua parte presedintele ucrainean Petro Poroshenko, premierul spaniol Mariano Rajoy, omologul sau britanic, David Cameron, premierul italian Matteo Renzi, liderii europeni Jean-Claude Juncker, Donald Tusk si sefa Diplomatiei Europene, Federica Mogherini. De asemenea, sefii guvernelor din Belgia, Olanda, Danemarca, Malta, Finlanda si Luxemburg au raspuns afirmativ invitatiei lansate de presedintele francez Francois Hollande.

Cei doi inamici istorici ai Israelului, Iranul si gruparea libaneza Hezbollah, de asemenea au condamnat violentele din Paris: “Violenta si terorismul sunt condamnabile atat in tarile din regiune, cat si in Europa sau SUA”, a declarat presedintele iranian Hassan Rohani.

Liderul miscarii siite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a condamnat “comportamentul unor grupari teroriste care se revendica din islam (…) prin actele lor josnice, violente si inumane, aceste grupuri au adus atingere profetului si musulmanilor mai mult decat au facut-o dusmanii lor (...), mai mult decat cartile, filmele si caricaturile care au insultat profetul”.