Din ce in ce mai multi evrei parasesc Franta cu destinatia Israel, in ultima perioada, pe masura ce antisemitismul ia amploare in Franta, semnaleaza Dailycaller.com. Cele mai multe atacuri antisemite vin din partea musulmanilor. In anul 2014, in jur de 7.000 de evrei francezi au emigrat in Israel, dublu fata de 2013.

Reamintim ca, potrivit The Economist, in Franta traieste cea mai mare comunitatea de evrei din toate tarile europene (483.500), urmata de Marea Britanie (292.000) si Germania (119.000).

Guvernul francez de stanga refuza sa recunoasca aceasta criza si sa sara in apararea celor o jumatate de milion de evrei din tara, aparent din teama de a pierde voturile musulmanilor, comenteaza sursa citata.

Ministerul israelian al Imigratiei se asteapta ca anul acesta, alti aproximativ 10 mii de evrei sa paraseasca Franta.

Antisemitismul este in crestere in intreag Europa, la cel mai inalt nivel dupa perioada nazista. In anul 2014, Consiliului institutiilor evreiesti din Franta a semnalat ca mai multe sinagogi au fost atacate, iar un supermarket si o farmacie care aveau proprietari evrei au fost jefuite, iar in suburbiile Parisului s-a strigat "moarte evreilor!".

In Germania, o sinagoga din Wuppertal a fost distrusa in iulie 2014 cu cocktailuri Molotov. Sustinatorii palestinienilor au distrus casa unui evreu din Frankfurt si au batut un militant pro-Israel din Hamburg. In mai multe orase nemtesti, protestele pro-palestinieniau inclus lozinci precum "Hamas, Hamas, evreii la gaz".

Organizatiile evreiesti pentru drepturile civile din Europa au observat o intensificare a incidentelor antiseminte proportionala cu escaladarea conflictului israeliano-palestinian.

"Acestea sunt cele mai grave infractiuni motivate de ura impotriva evreilor de dupa perioada nazista", a declarat Dietar Graumann, presedintele Consiliului Central al Evreilor din Germania.

Nu doar liderii evreilor din Europa sunt alarmati. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat ca recentele incidente sunt "un atac la adresa libertatii si tolerantei statului democratic". Premierul francez Manuel Valls a catalogat actele antisemite drept "intolerabile".