La o zi dupa ce Casa Alba si-a exprimat solidaritatea cu Franta si a condamnat atacurile teroriste de la redactia Charlie Hebdo, site-ul Breitbart aminteste ca, in urma cu doi ani, Statele Unite au vorbit despre o decizie “profund jignitoare” a saptamanalului francez de satira.

Pe 19 septembrie 2012, purtatorul de cuvant de atunci al Casei Albe, Jay Carney, vorbea in cadrul unui briefing de presa despre decizia revistei Charlie Hebdo de a publica desene anti-islamice “profund jignitoare”, scrie astazi site-ul american Breitbart.

In timpul briefing-ului, un reporter a mentionat ca guvernul francez a inchis temporar ambasadele si scolile din mai multe tari musulmane, dupa ce saptamanalul satiric Charlie Hebdo publicase caricaturi cu Profetul Mahomed. Jurnalistul l-a intrebat atunci in acel context, acum 2 ani, daca este ingrijorata Casa Alba ca aceste caricaturi ar putea inflama situatia in regiune.

Purtatorul de cuvant de atunci al Casei Albe a raspuns: “avem intrebari cu privire la decizia de a publica ceva de genul asta. Stim ca aceste imagini vor fi profund jignitoare pentru multi si au potentialul de a inflama situatia. Dar am vorbit in mod repetat despre importanta de a sustine libertatea de expresie care este consacrata in Constitutia noastra”.

Cu alte cuvinte, nu punem la indoiala dreptul ca asa ceva sa fie publicat; ne punem intrebari doar cu privire la hotararea din spatele deciziei de a publica”, a spus atunci Jay Carney, care a precizat ca indiferent cat de jignitor ar putea fi ceva de genul asta, asa ceva nu poate justifica sub nicio forma violenta. Integral aici