La o zi dupa atentatul terorist de la redactia Charlie Hebdo, Franta e suprinsa de un val de violenta fara precedent. Astfel, au avut loc explozii langa trei moschei si s-a tras asupra unei masini a unei familii de musulmani, iar joi dimineata o politista a fost ucisa cu focuri de Kalasnikov de un sofer care a fugit de la fata locului. Intre timp, cei doi suspecti din atentatul de la Charlie Hebdo, fratii Cherif si Said Kouachi, sunt cautati de 88.000 de politisti.

  • Vezi evenimentele zilei de joi, 8 ianuarie:

Ora 02:00 "Traiasca Franta" a scris Barack Obama in cartea de condoleante de la Ambasada Frantei din Washington.

Ora 01:45 Cei doi presupusi autori ai atacului de la Charlie Hebdo au fost "ani de zile" pe lista neagra a terorismului din SUA, conform unui oficial american.

Ora 00:40Scriitorul francez Michel Houllebecq suspenda promovarea romanului "Soumission", dupa atacurile de la Paris

Ora 22:45 Membrii Consiliului de Securitate al ONU au tinut un minut de reculegere

Ora 22:23 Un vehicul utilitar ar fi explodat pe o strada din cartierul Villejuif, din suburbiile Parisului, scrie Le Point. Camioneta alba era parcata de mai multe zile in fata unui dealer Renault. Explozia nu s-ar di soldat cu raniti, potrivit Le Monde. Potrivit primelor informatii, explozia nu ar avea legatura cu atentatul de la Charlie Hebdo.

Ora 22:00 Luminile Turnului Eiffel au fost stinse, in semn de omagiu fata de victimele atentatului

Ora 20:25 O reuniune ministeriala europeana si americana impotriva terorismului va avea loc duminica, la Paris, a anuntat ministrul francez de Interne, citat de AFP

Ora 20.00 Grupul Anonymous a anuntat pe contul sau de twitter ca pregateste o riposta impotriva miscarilor fundamentaliste, in semn de represalii fata de atentatul impotriva Charlie Hebdo.

"Asteptati-va la o reactie masiva si frontala din partea noastra deoarece lupta pentru apararea acestor liberatati este insasi baza miscarii noastre".

Anonymous a incetat "momentan" atacurile impotriva ministerului francez al Apararii, al carui site era atacat si indisponibil de ieri seara. Hackerii doreau in acest fel sa razbune moartea lui Rémi Fraisse, ucis in 25 octombrie in cadrul manifestatiilor impotriva barajului de la Sivens.

Ora 19,00 Un nou miting de solidaritate a inceput in piata Republicii din centrul Parisului

Ora 18:55 Agentia regionala pentru sanatate (ARS) din Île-de-France, citata de Le Parisien, anunta ca patru persoane in stare critica "au fost operate in cursul serii de miercuri si raman in continuare internate. Alte sapte persoane au fost transportate in trei spitale; toate au iesit din spitale".

Ora 18:40 Filiala libiana a organizatiei Statul Islamic a afirmat joi ca a executat doi ziaristi tunisieni dati disparuti in Libia din 8 septembrie, scrie AFP.

Ora 18:30 Un barbat care avea asupra sa o surubelnita a incercat sa patrunda in sediul publicatiei Valeurs Actuelles, scrie Le Figaro.

In aceasta dimineata, in jurul orei 11:30, acesta a incercat sa patrunda in sediul publicatiei prin usa de serviciu, dar politistii care pazeau cladirea l-au surprins. Acesta a incercat sa fuga, dar a fost prins rapid de politisti, care au gasit asupra sa mai multe surubelnite. De asemenea, acesta isi scosese bateria de la telefonul mobil, pentru a nu putea fi prins in caz de fuga. Individul, care venea din Belgia, a fost arestat preventiv.

Ora 18:20 Postul de radio al Statului Islamic ii califica drept "eroi" pe cei doi teroristi, scrie AFP

Ora 17:30Autoritatile au ridicat nivelul de alerta in regiunea din nordul Frantei unde au fost reperati cei doi suspecti la gradul maxim (AFP)

Ora 16:00 Ancheta privind atacul din Paris a fost incredintata magistratilor antiteroristi, a anuntat parchetul din Paris, citat de AFP.

Ora 15.38:In masina abandonta la Paris politia a gasit drapele jihadiste si coctailuri Molotov

Ora 15:00 Omagiului Uderzo

Ora 13.53: Toti elevii din Villers Cotterets (unde au fost vazuti cei doi teroristi joi) au fost inchisi in clase

Ora 13:45 Angajati ai companiilor din La Defense au primit joi un e-mail in care li se cere sa ramana in birouri, in conditiile in care un barbat inarmat ar fi fost semnalat in cartier. Jean-Baptiste Chastand, ziarist la Le Monde, scrie pe Twitter ca alerta este "vizibil falsa".

Ora 13.43 Gara de Nord a fost redeschisa si imbarcarea in trenurile Eurostar a fost reluata:

Ora 13.28: Portile Parisului sunt foarte atent supravegheate. Un dispozitiv politienesc a fost dispus la intrarile in Paris, in special la Saint-Ouen. Barbati in tinuta de interventie si in civil sunt prezenti.

Ora 13.22: Explozia de dimineata de langa moscheea din Villefranche-sur-Saone a fost provocata de o mana criminala, si nu de o scurgere de gaze, anunta Le Figaro, citandu-l pe prefectul regiunii. (Vezi mai jos mai multe detalii)

Ora 13.13: Gara de Nord din Paris, evacuata complet din cauza unui pachet suspect (Le Monde)

Ora 12:50 Parisul este in stare de alerta in urma atentatului terorist de miercuri si atacul armat de joi dimineata care a ucis un politist intr-o suburbie a orasului. Forte de ordine numeroase patruleaza strazile si obiectivele importante din capitala franceza. Citeste aici marturia unei romance care sta in Paris despre atmosfera din capitala Frantei in urma atentatului de miercuri.

Impuscaturi si un alt politist omorat in Paris / Incidente in zona moscheilor din Franta

Doua focuri de arma au fost trase, miercuri seara, in jurul orei 20:00, in directia unui spatiu de rugaciune musulman sin localitatea Port-la-Nouvelle din departamentul Aude (sudul Frantei), transmite Midi Libre. Nu au fost raportate victime, iar pana la aceasta ora nu a fost retinut niciun suspect.

Tot miercuri seara, mai multe focuri de arma au fost trase aupra unui autoturism, pe un drum public din Caromb, departamentul Vaucluse (sud-estul Frantei), scrie Le Figaro. Masina apartine unei familii musulmane. Nu au fost raportate victime.

Un alt incident s-a produs in noaptea de miercuri spre joi in localitatea Mans din nord-vestul Frante unde mai multe grenade de exercitiu au fost aruncate in noaptea de miercuri spre joi in directia unei moschei din relateaza Ouest France. Una dintre grenade a explodat, fara a provoca victime. Atacul nu a fost revendicat pana la aceasta ora.

O alta explozie a avut loc joi dimineata langa o moschee din orasul francez Villefranche-sur-Saone (Rhone), transmite 20minutes.fr. Nu exista victime, dar vitrina unui restaurant din apropiere a fost spulberata. Pana la acest moment nu exista informatii despre cauzele exploziei, dar ziarul local Le Progres scrie ca pista unei scurgeri de gaze este exclusa in acest moment.

Singurul atac soldat cu victime a avut loc joi dimineata in suburbi Malakoff din sudul capitalei franceze. Mai multe impuscaturi au fost auzite iar o politista a fost ranita, transmite FranceInfo. Aceasta a decedat ulterior in urma ranilor suferite. Pina la acest moment nu exista informatii daca impuscaturile sunt legate de atentatul de miercuri de la redactia Charlie Hebdo, soldat cu 12 morti. E vorba despre soferul unei masini Renault Clio, care a deschis focul asupra unui ofiter de politie, care a fost doborat. Atacatorul a fugit.