Atacul sangeros comis miercuri la sediul din Paris al saptamanalului satiric francez Charlie Hebdo face parte din atentatele cele mai grave care au avut loc in Europa in ultimii 20 de ani, relateaza AFP, care prezinta o cronologie, citeaza Mediafax.

- 24 mai 2014 - BELGIA: Un barbat a deschis focul in holul de la intrarea Muzeului Evreiesc din Bruxelles, provocand moartea a patru persoane, intre care un cuplu de turisti israelieni. Arestat la Marsilia, in sudul Frantei, franco-algerianul Mehdi Nemmouche, in varsta de 29 de ani, a fost predat la sfarsitul lui iulie politiei belgiene, care l-a inculpat pentru "asasinat intr-un context terorist" si plasat in arest preventiv.

- 22 mai 2013 - MAREA BRITANIE: Un soldat, Lee Rigby, in varsta de 25 de ani, a fost ucis de doi barbati in apropierea unei cazarme militare a Royal Artillery, la Woolwich, un cartier din sud-estul Londrei. Potrivit unor martori, cei doi agresori ii incurajau pe trecatori sa filmeze scena in timp ce isi atacau victima strigand "Allah Akbar". Agresorii au fost arestati.

- 11-19 martie 2012 - FRANTA: Intre 11 si 15 martie, Mohamed Merah, in varsta de 23 de ani, a ucis trei militari la Toulouse si Montauban, apoi, la 19 martie, trei copii si un profesor la colegiul evreiesc Ozar Hatorah din Toulouse. El a fost ucis de politie pe 22 martie, la capatul unui asediu de 32 de ore.

- 18 iulie 2012 - BULGARIA: Cinci turisti au fost ucisi pe aeroportul din Burgas (est), in urma exploziei unei bombe intr-un autobuz. Printre morti s-au numarat soferul autobuzului si autorul atentantului. Israelul a acuzat miscarea siita libaneza Hazbollah de comiterea acestui atentat.

- 22 iulie 2011 - NORVEGIA: Un extremist de dreapta, Anders Behring Breivik, a provocat explozia unei bombe in apropierea sediului Guvernului norvegian, la Oslo, un atac soldat cu opt victime, apoi a deschis focul asupra unei tabere de vara a Tinerilor Laburisti, pe Insula Utoeya, ucigand 69 de persoane, majoritatea adolescenti. El ispaseste o pedeapsa de 21 de ani de inchisoare, pedeapsa maxima in Norvegia, care ar putea fi prelungita atat timp cat va fi considerat periculos pentru societate.

- 7 iulie 2005 - MAREA BRITANIE: Patru atentate sinucigase coordonate la ora de varf in trei trenuri de metrou si un autobuz din Londra au provocat moartea a 56 de persoane si 700 de raniti. Ele au fost revendicate de o grupare care sustinea ca face parte din reteaua terorista Al-Qaida.

- 11 martie 2004 - SPANIA: Aproximativ zece bombe au explodat in jurul orei locale 07.40 (08.40, ora Romaniei) la Madrid si la periferia acestui oras, la bordul a patru trenuri, provocand moartea a 191 de persoane si aproape 2.000 de raniti. Acest atentat, revendicat in numele Al-Qaida de o celula islamista radicala, este cel mai sangeros din Europa Occidentala de la cel de la Lockerbie (Scotia), in 1988, comis impotriva unui avion de linie, soldat cu 270 de morti.

- 11 octombrie 2002 - FINLANDA: Un atentat cu bomba intr-un centru comercial din Vantaa, in apropiere de Helsinki, a provocat moartea a sapte persoane, inclusiv autorul, si peste 80 de raniti. Atentatul a fost comis de un student in varsta de 19 ani.

- 15 august 1998 - Marea Britanie a fost afectata de cel mai grav carnagiu in 30 de ani de conflict in Irlanda de Nord. Un atentat cu masina capcana la Omagh (centrul provinciei Ulster) a provocat moartea a 29 de persoane si 220 de raniti. Atentatul a fost revendicat de un grupuscul disident din Armata Republicana Irlandeza (IRA) care se opunea procesului de pace.

- 25 iulie 1995 - FRANTA: O bomba a explodat intr-un tren al retelei expres regionale (RER), la statia "Saint-Michel", in centrul Parisului, provocand moartea a opt persoane. Atribuit unor extremisti islamisti algerieni, acest atentat a fost cel mai sangeros in contextul unui val de actiuni teroriste in cursul verii anului 1995, soldat cu peste 200 de raniti.