¬Un lider al retelei teroriste sunnite Stat Islamic in Irak si Siria a salutat atacul terorist care a vizat redactia Charlie Hebdo, justificand crimele ca fiind o razbunare pentru insulte la adresa islamului si sugerand asumarea atentatului, potrivit Mediafax.

"Leii islamului l-au razbunat pe Profetul Mahomed", a declarat, potrivit Reuters, Abu Musab, un lider al grupului terorist Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant - SI/SIIS/SIIL). Reteaua terorista sunnita, care ocupa teritorii din Irak si Siria unde a instituit un "califat", a amenintat de mai multe ori Franta cu atentate.

Revista satirica Charlie Hebdo primise o serie de amenintari dupa ce publicase caricaturi cu Profetul Mahomed.

"Leii nostri au comis atacul. Curg doar primele picaturi de sange. Vor urma altele", a adaugat liderul terorist, precizand ca nu stie exact cine sunt autorii atentatului.

"Nu stim exact cine sunt autorii, dar sunt oameni care urmeaza calea emirului Abu Bakr Al-Baghdadi (liderul grupului Stat Islamic - n.red) si a lui Osama ben Laden (fostul lider al retelei teroriste Al-Qaida - n.red). Cruciatii trebuie sa se teama pentru ca o merita", a subliniat Abu Musab.

O coalitie internationala coordonata de Statele Unite efectueaza raiduri aeriene impotriva pozitiilor din Siria si Irak ale grupului terorist Stat Islamic.

Atacul comis la sediul revistei satirice Charlie Hebdo, soldat cu 12 morti si 11 raniti, nu a fost inca revendicat. Printre victime se numara directorul publicatiei, Stephane Charbonnier (Charb), si alti trei cunoscuti caricaturisti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) si Georges Wolinski (Wolinski). Potrivit ziarului Le Point, doi islamisti franco-algerieni au comis crimele, fiind ajutati de un alt fundamentalist care a fost sofer. Serviciile secrete franceze au stabilit ca cei doi criminali sunt fratii Said K. si Cherif K., in varsta de 34, respectiv 32 de ani, cunoscuti pentru legaturile pe care le-au avut cu medii islamiste. Al treilea suspect, Amid M., are 18 ani si obisnuia sa stea pe strazi, neavand domiciliu. El a fost soferul celor doi criminali.

Cei trei teroristi sunt cautati in continuare de aproximativ 3.000 de agenti ai fortelor de ordine.