Presedintele american Barack Obama va folosi dreptul de veto in cazul in care Congresul va autoriza construirea controversatului oleoduct Keystone XL intre Statele Unite si Canada, a avertizat marti Casa Alba, subliniind necesitatea de a respecta procedurile administrative in curs, scrie AFP.

"Daca aceasta lege este votata de Congres, presedintele nu o va semna", a declarat Josh Earnest, purtator de cuvant al executivului american, reamintind ca Obama nu a luat inca o decizie, pe fond, asupra acestui dosar sensibil din care republicanii, acum majoritari in Congres, au facut un simbol politic.

Camera Reprezentantilor va vota vineri un text care va autoriza lansarea imediata a proiectului Keystone XL. Puternica majoritate republicana va fi in masura sa asigure o adoptare facila a legii, care trebuie adoptata de Camera si de Senat inainte de a ajunge pe biroul lui Obama.

Imensul proiect al societatii TransCanada, sustinut puternic de Ottawa, nu depinde in mod normal de autorizarea Congresului ci este de resortul administratiei. Dar, la mai bine de zece ani de la cererea initiala, executivul american nu si-a spus inca punctul de vedere.

Ecologistii si majoritatea democratilor se opun ferm acestui proiect, din motive ce tin de protectia mediului. Obama a afirmat ca nu va da unda verde proiectului atat timp cat nu se va stabili ca nu are impact asupra mediului, una dintre prioritatile mandatului sau.

Propus in 2008, oleoductul ar urma sa aduca petrolul din provincia Alberta, in vestul canadian, spre rafinariile americane din golful Mexic, in Texas.