Statele Unite au oferit armatei irakiene 250 de vehicule blindate pentru a o sprijini in lupta impotriva jihadistilor din Statul Islamic (SI), a anuntat marti ambasadorul american in Irak, Stuart Jones, citat de AFP.

"Amenintarea numarul unu pentru fortele de securitate irakiene sunt bombele plasate pe drumuri si vehiculele capcana", a explicat Jones, intr-un comunicat in care afirma ca noile vehicule "vor salva vieti irakiene si vor permite fortelor de securitate irakiene sa castiga batalia" impotriva SI.

Comunicatul nu precizeaza costul vehiculelor si nici data prevazuta pentru livrare, dar afirma ca Washingtonul a furnizat ajutor militar Irakului in 2014 in valoare de 300 de milioane de dolari, sub forma de arme, material si antrenament.

Aproximativ 12.000 de veste antiglont, casti si truse medicale fac parte din aceste donatii, alaturi de echipamente impotriva bombelor artizanale, un ajutor constand in mentenanta vehiculelor si cursuri de formare pentru mentenanta tancurilor si a elicopterelor.

Statele Unite urmeaza sa livreze 10.000 de pusti de asalt M16A2 in primele ljuni din 2015.

Washingtonul conduce o coalitie internationala anti-jihadista, care efectueaza raiduri aeriene in Irak.