Canada si nordul Statelor Unite erau afectate de un val de frig extrem si de furtuni de zapada, luni, situatia urmand sa persiste si in viitoarele zile, potrivit serviciilor meteorologice, citeaza Mediafax.

Dupa o furtuna de zapada, urmata de ploi inghetate in cursul weekendului, situatia ramanea dificila luni la pranz pe aeroporturile Toronto si Montreal, unde sute de zboruri au fost amanate si zeci anulate. Chicago, Minneapolis sau Buffalo au fost mai putin afectate de intarzieri.

Environnement Canada a emis buletine de alerta pentru mai multe provincii canadiene, recomandandu-le locuitorilor sa ia toate masurile necesare pe fondul temperaturilor scazute.

Frigul extrem afecteaza Quebec, New Brunswick si Terranova in est, Ontario si Manitoba in centru si Alberta in vest.

Luni, in jurul orei 18.00 GMT (20.00, ora Romaniei), termometrele afisau -18 grade Celsius la Ottawa (Ontario), -23 de grade Celsius la Winnipeg (Manitoba), -21 de grade Celsius la Edmonton (Alberta), -20 de grade Celsius la Green Bay (Wisconsin), -19 grade Celsius la Fargo (North Dakota) sau -17 grade Celsius la Chicago (Illinois).

Situatia se va agrava marti si in zilele urmatoare in aceste regiuni, potrivit serviciilor meteorologice.

"O masa de aer arctic va afecta Quebecul in urmatoarele zile" si, pe fondul intensificarii vantului, temperaturile vor cobori la -38 de grade Celsius sau chiar la -45 de grade Celsius, potrivit Environnement Canada.

La sud de Ontario, in regiunea Marilor Lacuri, furtunile de zapada vor forma troiene in unele locuri. Circulatia a fost inchisa pe mai multe drumuri.

In Statele Unite, ninsorile afecteaza o zona cuprinsa intre Montanta si Indiana de la vest la est, unde stratul de zapada va masura peste 30 de centimetri pana marti seara in unele state din centru-nord.

In British Columbia, in vestul Canadei, "conditii periculoase de iarna" sunt prognozate pentru luni si marti din cauza ninsorilor puternice.

Din cauza frigului extrem in unele regiuni ale Canadei, securitatea publica le-a recomandat soferilor sa-si doteze vehiculele "cu apa potabila, hrana, medicamente, o trusa de prim ajutor si o lanterna".