Parlamentarul ceh Tomio Okamura, care conduce formatiunea populista de opozitie Usvit (Zorii Democratiei Directe), a lansat un apel pe Facebook in care indeamna oamenii sa-i deranjeze pe musulmanii din Cehia prin "plimbarea porcilor" in apropierea moscheilor, de exemplu, lucru care, sustine el, nu reprezinta o instigare la intoleranta, relateaza PraguePost.com.

Usvit a discutat textul apelului cu avocatii inainte de a-l da publicitatii, a declarat Okamura pentru site-ul iDnes.cz.

In trecut, Okamura a sustinut in repetate randuri ca nu este xenofob, in pofida declaratiilor sale controversate referitoare la etnicii romi si la strainii din Cehia.

De exemplu, Okamura a vizitat la un moment dat in inchisoare un barbat condamnat pentru o crima motivata rasial.

Textul pe care Okamura l-a difuzat pe Facebook reprezinta "instructiunile Usvit pentru protectia impotriva Islamului".

In acesta, Usvit recomanda oamenilor sa-si plimbe cainii si porcii in apropierea moscheilor si a altor locuri frecventate de musulmani.

De asemenea, mai indeamna Usvit, oameni ai strazii (dintre cei mai jerpeliti) ar trebui ademeniti in astfel de locuri.

Mai mult, oamenii nu trebuie sa cumpere chebap, un preparat culinar vandut adesea de comerciantii musulmani.

Textul este indreptat de asemenea impotriva imigrantilor in general. In acesta, oamenilor li se cere sa nu voteze in sprijinul politicienilor care promit avantaje pentru imigranti.

Okamura a declarat pentru iDnes.cz ca apelul nu reprezinta o instigare la provocari si intoleranta.

"Am discutat textul cu avocatii nostri. Nu vreau sa calc pe gheata subtire", a spus el.

Cu toate acestea, experti consultati de Czech News Agency (CTK) au declarat ca apelul Usvit la intoleranta fata de minoritati a depasit o limita suportabila.

In schimb, ministrul ceh pentru drepturile omului, Jiri Dienstbier (Partidul social-democrat, CSSD), a afirmat ca nu va comenta "declaratiile pline de ura ale lui Okamura".